h

Nog steeds geen duidelijkheid over tarieven OV-chipkaart

25 januari 2010

Nog steeds geen duidelijkheid over tarieven OV-chipkaart

De Stadsregio Arnhem-Nijmegen kan nog steeds geen duidelijkheid geven over wat er met de tarieven voor de OV-chipkaart staat te gebeuren. In december heeft de SP-raadslid Matthias van Hunnik zich in de gemeenteraad van Nijmegen en de Stadsregioraad al ingespannen voor aanpassing van de tarieven.

Matthias van HunnikVandaag was er een speciaal ingelaste vergadering van de Stadsregioraad Arnhem-Nijmegen, de opdrachtgever van het openbaar vervoer, die in het teken stond van de OV-chipkaart. SP-raadslid Matthias van Hunnik was als afgevaardigde van de gemeente Nijmegen aanwezig bij de bijeenkomst: “Het is te gek voor woorden dat de Stadsregio vandaag niet met de toegezegde cijfers kon komen over de berekening van de tarieven. Ook lagen er nog geen concrete opties voor aanpassingen van de tarieven, alleen maar dezelfde vage ideeën zoals die al eerder in de krant te lezen waren.”

De Stadsregio kon na aandringen toezeggen dat de cijfers samen met de mogelijkheden voor aanpassingen van de tarieven over een maand op tafel liggen. Van Hunnik: “Nu kan de Stadsregioraad nog geen beslissing nemen, het is wachten op de toegezegde informatie. Je kan je afvragen hoe goed het bestuur van de Stadsregio grip op de zaak heeft als het twee maanden moet duren. In december hebben we immers al om de cijfers gevraagd.”

Van Hunnik heeft namens de Nijmeegse delegatie van de Stadsregioraad geëist dat ook behoud van het KAN-kaartje wordt meegenomen in de berekeningen. Van Hunnik: “Het KAN-kaartje is het meest succesvolle buskaartje van Nijmegen, goed voor bijna 40% van de reizigers. Het zou stom zijn om dat kaartje te vervangen door een ingewikkelde persoonlijke chipkaart waar je tegen betaling korting op kan zetten. Het KAN-kaartje maakt voor iedereen de bus bereikbaar en betaalbaar en moet behouden blijven.”

Uit onderzoek van de Gelderlander van 12 december 2009 bleek dat de prijs van een busritje met een OV-chipkaart in de regio Nijmegen gemiddeld met 12% omhoog gaat ten opzichte van prijs met een strippenkaart. Van Hunnik: “Als we willen dat er meer mensen met het openbaar vervoer gaan reizen dan moeten we ook de prijs aantrekkelijk maken en niet steeds verhoging op verhoging stapelen.”

Prijsverhoging door OV-chipkaart is schandalig
Stadsregio mag KAN-kaartje niet afschaffen
Unanieme steun SP-voorstel tegen prijsverhoging OV

U bent hier