h

Prijsverhoging door OV-chipkaart is schandalig

14 december 2009

Prijsverhoging door OV-chipkaart is schandalig

De SP in Nijmegen wil dat de Stadsregio Arnhem-Nijmegen de tarieven voor het reizen met de OV-chipkaart bijstelt. Uit onderzoek van de Gelderlander blijkt dat de prijs van een busritje met een OV-chipkaart in de regio Nijmegen gemiddeld met 12% omhoog gaat ten opzichte van prijs met een strippenkaart. Bij de invoering van de OV-chipkaart werd nog beweerd dat de gemiddelde prijs voor een busritje niet zou stijgen.

Matthias van HunnikSP-gemeenteraadslid Matthias van Hunnik: “Mensen worden door de invoering van de OV-chipkaart op twee manieren gepakt. Al eerder hebben we het verdwijnen van het voordelige KAN-kaartje en de invoering van de dure rittenkaarten moeten aankaarten. Nu blijkt dat mensen die reizen met de OV-chipkaart ook duurder uit zijn dan voorheen met de strippenkaart.”

De SP-fractie wil woensdag tijdens de raadsvergadering vragen stellen over de prijsstijging. Van Hunnik: “De Gelderlander spreekt van een gemiddelde prijsstijging van 12%. Ik vraag mij af hoeveel meeropbrengsten dit meebrengt voor het busbedrijf. Ik hoop dat het college dit helder kan maken, want als er meer verdiend wordt door de OV-chipkaart dan moet de prijs omlaag zodat dit ten goede komt aan de busreiziger en niet het busbedrijf.”

De SP zal het college en de Nijmeegse delegatie in de Stadsregioraad oproepen om er bij de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, als opdrachtgever voor het openbaar vervoer, op aan te dringen dat er maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat de prijsstijging van een gemiddeld busritje in Nijmegen tegen wordt gegaan.

Van Hunnik: “Als we willen dat er meer mensen met het openbaar vervoer gaan reizen dan moeten we ook de prijs aantrekkelijk maken en niet steeds verhoging op verhoging stapelen. Als we op deze weg doorgaan dan rijdt de bus alleen nog maar voor ouderen en studenten, want die kunnen gratis met de bus.”

Stadsregio mag KAN-kaartje niet afschaffen

U bent hier