h

Yurre Wieken

06-20560424

Yurre Wieken (1990) begon in 2009 aan een studie politicologie op de Radboud Universiteit Nijmegen, om in 2015 af te studeren als parlementair historicus. Hij woont sinds 2010 in Nijmegen.

Tijdens zijn studie heeft Yurre niet stilgezeten: hij is jaren actief geweest bij studentenvereniging Karpe Noktem, onder andere als bestuurslid, en zat ook in het bestuur van koepelvereniging CHECK en Stichting Huurteams Nijmegen. Daarnaast zat hij in de medezeggenschapsraden van zijn opleiding en faculteit, en was hij actief bij Studentenvakbond AKKU.

In 2011 werd Yurre lid van de SP, waarna hij actief werd bij de actie tegen huisjesmelker Emmy van der Tol. Sinds medio 2014 is hij lid van het afdelingsbestuur. Van 2014 tot 2016 was hij medewerker van de fractie, om sinds 2016 zelf namens de SP afwisselend fractievolger en gemeenteraadslid te zijn. In het dagelijks leven is hij fractiemedewerker voor de SP in de Provinciale Staten van Gelderland.

Favoriete boek(en)

Ik hou vooral van non-fictie en lees veel politieke boeken. Ik ben vooral fan van de boeken van Gerrit Voerman over de geschiedenis van partijen in Nederland. Verder wat science fiction, vooral Michael Crichton.

Favoriete film(s)

Je zou kunnen zeggen dat ik filmverslaafd ben, ik kijk echt vanalles. Kostuumdrama, flauwe komedie of lompe actie– je kunt mij overal blij mee maken. Maar als het er op aankomt kijk ik het liefste historische films en superheldenfilms, vooral die van Marvel. Ik houd alleen niet zo van musicals.

Favoriete tv-programma('s)

Documentaires en historische series.

Muziek

Ik ben een grote metalliefhebber en ga vaak naar festivals als Graspop en vroeger (toenm het nog bestond) ons eigen FortaRock. De meeste van mijn favoriete bands stammen uit de jaren '90 of begin jaren '00, maar de klassiekers kan ik ook waarderen en ik ontdek steeds meer nieuwe bands die ik erg gaaf vind.

Sport

Ik ben niet zo van het sporten, maar probeer wel zoveel mogelijk te fietsen in plaats van de bus te pakken.

Vakantiebestemming

Ben er nog niet geweest, maar zou graag nog eens ergens naartoe gaan waar er veel tropische natuur is, in Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië. Verder ga ik graag naar de VS. Als moederland van het neoliberalisme misschien niet zo heel des SP, maar wel een mooi land met een bijzondere geschiedenis.

Gerecht

Een combinatie die mijn oma altijd voor mij maakte – spaghetti met kaassaus, rundergehakt en doperwtjes.

Kunst

Ik ben niet zoveel bezig met schilderkunst, maar H.R. Giger vind ik wel interessante werken maken. Hij ontwierp o.a. het monster uit Alien.

Woonplaats

Ik ben opgegroeid in Arnhem en woon nu al jaren in Nijmegen. Nijmegen heeft toch wat gezelligs en gemoedelijks wat ik in Arnhem mis.

Zit politiek in je familie?

Ja. Er zitten verder geen politiek actieve mensen in mijn familie, maar we zijn wel met politiek bezig. Mijn moeder was in haar studententijd actief bij het COC. Ook stemmen de meeste mensen in mijn nabije familie links. Niet per se SP, maar wel links.

Hoe en wanneer ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik werd lid in 2011, toen Emile Roemer als enige een echt alternatief liet horen op het asociale beleid van het kabinet-Rutte. Ook had ik in Nijmegen een erg slechte huisbaas die we met ROOD tot Huisjesmelker van het Jaar 2012 hebben gekroond. Zo ben ik actief geworden.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint op de loterij?

Ik zou niet direct weten wat ik ermee moet. Waarschijnlijk aan een goed doel geven en een deel op mijn spaarrekening zetten.

Hoe ga je ontspannen na een geslaagde actie?

Gezellig naborrelen in een café of bij iemand thuis. Als daar geen animo voor is op de bank met een goed boek of achter de PlayStation.

U bent hier