h

Biljana Marković

Biljana Marković (1974) geboren en getogen in de Wolfskuil. Biljana is een actieve betrokken bewoner die nog steeds met veel plezier in ‘haar’ wijk woont.

Biljana werkt sinds 2005 bij vereniging Humanitas. Een landelijke vrijwilligersorganisatie waar zij ondersteuning, coaching en begeleiding, scholing en advies geeft op gebied van de vrijwillige schuldhulp. Ze heeft verschillende projecten met kwetsbare doelgroepen gecoördineerd en twee afdelingen mede opgericht. Daarnaast is ze een gedreven OR-lid.

Marković werkte na haar studies HAVO (Nijmegen-West), MEAO (Economisch College Nijmegen) en HEAO (Hogeschool “s-Hertogenbosch) in de arbeidsbemiddeling, reïntegratie en jobcoaching voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In 1997, haar studententijd, sloot zij zich aan bij de SP. Sinds juli 2019 is zij gemeenteraadslid op de portefeuilles wonen, wijken, openbare ruimte, sport en sportaccommodaties en maatschappelijk vastgoed.

Wat is je achtergrond?

Mijn naam is Biljana Marković, geboren en getogen in Nijmegen. Opgegroeid in de Wolfskuil met oud-Joegoslavische (Servische) wortels. Solidariteit is voor mij een belangrijk begrip; het gevoel van samenhorigheid om zaken aan te pakken die niet deugen en te knokken voor wat wel deugt. Samen in beweging komen, betrokken zijn en opkomen voor mensen in nood en achterstand. Dit doet de SP en daarom ben ik al lid sinds mijn studententijd.

Met een positieve instelling en een gezonde dosis humor ga ik vóór iedereen in Nijmegen nog mooier en socialer maken. En ook samen, mét elkaar en vóór elkaar! Mensen omschrijven mij gedreven, enthousiast, betrokken, zelfstandig, doelgericht en sociaal.
Ik heb de HAVO gedaan op scholengemeenschap Nijmegen West, daarna MEAO op het Economisch College Nijmegen en ben vervolgens de HEAO gaan doen op de Hogeschool ’s-Hertogenbosch.

Ik heb jaren gewerkt in de arbeidsbemiddeling van de transportsector, in de reïntegratie voor werkzoekenden met een arbeidshandicap of een zeer grote afstand tot die arbeidsmarkt. Ondertussen ben ik nu ruim 17 jaar werkzaam bij Vereniging Humanitas, een landelijke vrijwilligersorganisatie, in diverse functies. Mijn deskundigheid op gebied van thuisadministratie, armoede- en schuldenproblematiek heb ik de afgelopen jaren verder ontwikkelt. Verder heb ik ruime ervaring opgedaan in de medezeggenschapsraad (OR).
Favoriete boek(en)
Tot een aantal jaren verslond ik boeken. Van psychologische thrillers, romans tot (auto-)biografieën. Het laatste jaar heb ik de boeken 'Zo hadden we het niet bedoeld' van Jesse Frederik en 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman gelezen.  Over de tienduizenden families die vermorzeld werden door de overheid. De toeslagenaffaire. En de zoektocht naar het goede in de mens. En geloof me: de mens is in de basis goed.

Het boek dat ik recentelijk heb uitgelezen was 'Tot op de dag' van Mardjan Seighali.  Een persoonlijk verhaal over vluchten, aanpassen, aarden en groeien met een pijn die nooit weggaat. En op mijn leeslijst staat nog 'Armoede krijg je gratis' van Stella de Swart,naast nog een tiental andere boeken. Zodra er weer extra tijd komt ben ik in een leesboek te vinden.

Favoriete film(s)

De periode van de vele coronamaatregelen heeft van mij een Netflixfan gemaakt. Ik heb een veelheid aan films en genres leren waarderen. Zo ook de de films van Quentin Tarantino. In mijn ogen goed geregisseerde films die ver weg staan van realiteit, maar wel met een 'vleugje' humor. Ongekend geweld wordt er gebruikt, absurd veel, alsof moorden en martelen alledaagse kost is.

Favoriete tv-programma('s)

De documentaire 'De Tranen van Tito' van BBN Vara. Als kind van ouders uit het voormalige Joegoslavië heb ik met grote belangstelling en interesse dit programma gekeken. Traumapsychologe Iva Bicanic reist door het oude Joegoslavië op zoek naar verhalen van veerkracht en hoop in de landen van ex-Joegoslavië. Dit programma riep veel herinneringen op over mijn eigen zomervakanties bij mijn familie toen ik nog jong was. Mijn gesprekken met mijn ouders over hun tijd in 'het land van Tito' en mijn partizanen-tijd in Nijmegen. Maar ook over het uiteenvallen van "mijn" land, de pijn, het verdriet en de zorgen.

Muziek

Ik hou van muziek. Muziek neemt je mee, laat je bewegen en genieten. Ik bezoek graag een festival of concert, van rock tot house. Dag van het Levenslied wordt niet gemist, maar voor Gypsy Ska of Balkanija, oftewel Oost Europese muziek, loop ik echt warm.

Sport

Bewegen is gezond voor lijf en geest.  Ik heb een aantal jaren vechtsporten beoefend (judo en shotokan karate), veel hardgelopen, was een langere periode te vinden in de fitnesszaal en heb flink gewandeld gedurende de coronaperiode. Maar ik moet wel weer aan de bak wat sporten betreft. Conditie opbouwen, mag best wel wat kilo's kwijt. Ik heb een sportief doel dit jaar, namelijk de Vierdaagse 2022 lopen. Dit zal mijn debuut zijn. Na jaren van zomerfeesten en aanmoediging wil ik er nu zelf aan geloven:)

Vakantiebestemming

Ooit heb ik 7 maanden mogen backpacken, vanuit Moskou met de Trans Siberië naar Mongolië en China. Azië mogen ontdekken in zijn veelheid. Ik zou het graag nog een keer over willen doen. Maar nu is Europa vooral de bestemming, dol op Griekenland. Dit jaar weer.

Gerecht

Favoriet zijn wel de spinazie-zalm taart, de Servische goulash á la Biljana en de kip-pesto-pasta schotel.

Kunst

Voor mij is kunst iets moois maken. Ik maak mijn eigen kunst. Schilder en fotografeer graag. Maak zelf meubels. Maar kan net zo genieten van andermans kunst.

Woonplaats

In Nijmegen geboren en getogen. Klein uitstapje naar Den Bosch van 4 jaar gehad voor mijn studie.

Zit politiek in je familie?

Betrokkenheid en interesse in politiek in de familie, ja. Mijn moeder was ooit actief voor de SP, maar niet zoals ik nu. Er werd vaak gesproken over politieke besluiten en hoe dat uitpakte voor de "gewone" man. Het kon er wel eens verhit aan toe gaan thuis.

Hoe en wanneer ben je bij de SP terecht gekomen?

Aan het einde van mijn studie sloot ik mij aan bij de SP.  Dat was in 1996. Al vrij snel werd ik lid (1997) en werd ik door Hans van Hooft senior gevraagd of ik mij verkiesbaar wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1998. Ik weet het nog goed. We zaten in het Waaghgebouw, waar ik bedankte voor deze eer.  Ik was net weer terug uit Den Bosch met een HEAO-diploma op zak. Ik moest eerst maar eens geld gaan verdienen volgens mijn moeder. Maar de jaren daarna was ik altijd soms in meerdere mate soms mindere mate betrokken bij het wel en wee van de Nijmeegse politiek. Totdat ik wederom gevraagd werd, dit keer door Hans van Hooft junior. In 2018 stelde ik mij verkiesbaar, werd fractievolger en in juli 2019 zette ik mijn eerste stap in de gemeenteraad van Nijmegen.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint op de loterij?

Mijn hypotheek deels aflossen en geld opzij leggen voor bijvoorbeeld een studie van mijn dochters. En als er nog wat overblijft ga ik graag weer weg op een backpackreis.

Hoe ga je ontspannen na een geslaagde actie?
Lekker een biertje of wijntje drinken met iedereen die meegeholpen heeft aan die geslaagde actie. Proosten en nagenieten.

U bent hier