h

Zorg

Het kabinet Rutte snijdt fors in de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Het college in Nijmegen schuift de rekening van Rutte ėėn op ėėn door naar mensen die zorg nodig hebben. Gevolg: forse bezuinigingen op de thuiszorg waardoor mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en een deel van het personeel nu aan de slag moet voor 25 procent minder salaris. Door actie van de SP samen met werkers in de thuiszorg wisten we te voorkomen dat personeel van Axxicom moest inleveren op arbeidsvoorwaarden. Het college voerde een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in, waardoor mensen met een modaal inkomen zo'n 2400 euro per jaar zelf moeten betalen voor noodzakelijke zorg en voorzieningen. Het pakket aan woningaanpassingen is verschraald en de vervoerskostenvergoeding voor gehandicapten werd verlaagd. Maar het kan nog erger. Het kabinet gaat vanaf 2015 nog eens 40 procent bezuinigen op de thuiszorg. En ook daarvoor kunnen de huidige coalitiepartijen niks beters verzinnen dan de rekening van Rutte opnieuw neer te leggen bij ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.
En tot slot wordt vanaf 2015 de jeugdzorg overgeheveld van de provincie naar de gemeente. Deze decentralisatie van de jeugdzorg is een grote en zware opgave voor de gemeenten en gaat bovendien gepaard met een bezuiniging die oploopt tot minimaal 15 procent. 
 
Deze tijden vragen om een sociaal alternatief! Daarom zegt de SP: In een beschaafd land krijgt iedereen de zorg die nodig is. Daarom betalen we de kosten voor de zorg samen en naar draagkracht. Alleen met solidariteit is goede zorg te garanderen. 
 
Ons sociale alternatief voor de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten: 
 
1. We draaien de bezuinigingen op de zorg van de afgelopen vier jaar grotendeels terug. De komende landelijke bezuiniging van 40 procent op de thuiszorg vangen we volledig gemeentelijk op. Nijmeegse ouderen, chronisch zieken en gehandicapten krijgen de zorg die ze nodig hebben en zullen niet de dupe worden van asociaal landelijk beleid.
 
2. Zorgbehoevenden krijgen gegarandeerd professionele zorg en zijn niet langer afhankelijk van een verplicht beroep op vrijwilligers. Mantelzorgers krijgen hierdoor weer de broodnodige professionele steun die nu steeds vaker ontbreekt.
 
3. We schaffen de inkomensafhankelijke eigen bijdrage af. Solidariteit betekent dat iedereen naar draagkracht meebetaalt aan de zorg voor ouderen die zorg nodig hebben, chronisch zieken en gehandicapten. We leggen de rekening van de crisis niet eenzijdig neer bij zorgbehoevenden met een iets hoger inkomen dan het minimum.
 
4. De gemeente stopt met de Europese aanbesteding van zorg. Zorgaanbieders werken voortaan rechtstreeks onder regie van de gemeente en houden zich aan gemaakte afspraken wat betreft arbeidsvoorwaarden voor personeel en de te leveren zorg. Wanneer een andere organisatie het werk gaat uitvoeren wordt al het uitvoerende personeel onder de zelfde arbeidsvoorwaarden overgenomen. We werken alleen samen met thuiszorgorganisaties waarvan de directie niet exorbitant wordt beloond.
 
5. Thuiszorgorganisaties gaan wijkgericht werken, zodat zorgteams de noodzakelijke zorg goed en op maat over hun cliënten kunnen verdelen.
 
6. De standaard vervoerskostenvergoeding gaat omhoog naar 600 euro en voor de rolstoeltaxi naar 900 euro. Het maximum bedrag aan vervoerskostenvergoeding wordt verhoogd naar 1200 euro respectievelijk 1800 euro voor de rolstoeltaxi. We laten de vervoerskosten zoveel mogelijk via een chipkaart lopen zodat er zo weinig mogelijk hoeft te worden gedeclareerd met bonnetjes. De vervoerskostenvergoeding wordt weer jaarlijks geïndexeerd met de kostenstijging. Mensen met een handicap bepalen zelf welke vervoersvorm ze gebruiken.
 
7. Op het huidige pakket van noodzakelijke woningaanpassingen en hulpmiddelen wordt niet gesneden en ook niet beknibbeld. Wel kunnen er kosten bespaard worden door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van scootmobiels in zorgcentra.
 
Ons sociale alternatief voor de jeugdzorg: 
 
De overdracht van de jeugdzorg naar gemeenten gaat gepaard met een forse bezuiniging. 
 
8. We zetten maximaal in op preventie en vroegtijdige signalering. Consultatiebureaus, scholen en artsen vervullen daarin een belangrijke taak. Door vroeg ingrijpen en hulp te bieden bij opvoedings- en ontwikkelingsproblemen kan vaak voorkomen worden dat later grotere problemen ontstaan. Maar ook jongeren met grote problemen kunnen op professionele begeleiding en vakkundige hulp rekenen. 
 
9. We garanderen dat iedere jongere en/of ouder die jeugdzorg nodig heeft de noodzakelijke zorg ook krijgt. We besparen kosten op bureaucratie door zoveel mogelijk met wijkteams te werken die zorg op maat over de gezinnen in de wijk kunnen verdelen.
 
10. Geld dat voor jeugdzorg gereserveerd is, moet ook daadwerkelijk aan jeugdzorg besteed worden. 
 
11. Jongeren in de jeugdzorg en hun ouders kunnen bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon terecht. Cliëntorganisaties krijgen goede ondersteuning door de gemeente en worden op tijd betrokken bij de ontwikkelingen. 
 
12. Marktwerking in de jeugdzorg wijzen we af. Jeugdzorg wordt niet openbaar aanbesteed. 
 
Ons sociale alternatief voor de maatschappelijke zorg: 
 
13. We bezuinigen niet op de hobbywerkplaatsen, want zij vervullen een belangrijke functie in de dagbesteding voor ouderen en mensen zonder werk. De recente bezuiniging op de hobbywerkplaatsen draaien we terug.
 
14. Om vroegtijdig in te grijpen bij probleemgezinnen krijgt het Meldpunt Bijzondere Zorg voldoende middelen. De wijkteamregisseur voert de regie over de zorg waardoor het gezin exact die hulpverlening krijgt die nodig is om problemen echt op te lossen. Huisuitzetting vindt pas plaats als de hulpverlening geen uitkomst biedt en het gezin in de buurt niet meer te handhaven is. Zij krijgen onder begeleiding een tweede kans.
 
15. Het Skaeve Huse-project bij Weezenhof wordt beperkt tot vijf jaar. Als er niet of nauwelijks sprake is van overlast kan het project daarna weer met vijf jaar worden verlengd. Bij ernstige overlast wordt er direct op deze locatie gestopt.
 
16. We zorgen dat er voldoende voorzieningen zijn om alle daklozen onder dak te brengen. 
 
17. Hoofddoelstelling van de verslavingszorg moet zijn: afkicken en het bieden van perspectief op een leven zonder drugs. Nijmegen zet het landelijk experiment van gratis medische heroïneverstrekking door.
 
Ga verder naar: 

U bent hier