h

Wonen en bouwen

Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke en betaalbare woning. Het beleid van het kabinet Rutte maakt dit met name huurders steeds moeilijker. En de Nijmeegse politiek deed daar afgelopen jaren nog een schepje bovenop. Toen het kabinet Rutte 1 besloot dat huurders in Nijmegen 7,5 miljoen euro meer huur moesten ophoesten, besloten bijna alle partijen in Nijmegen dat huurders in Nijmegen maar liefst 20 miljoen euro meer huur moeten betalen. Dit om vooral een enorm financieel gat in de Waalsprong een beetje te dichten. Alleen de SP verzette zich fel tegen deze prestatieafspraken met Nijmeegse woningcorporaties. 
 
De afspraken van de gemeenten met de corporaties hebben als gevolg dat in 2020 van alle betaalbare huurwoningen één derde (10.000) niet langer bereikbaar is voor mensen met een laag inkomen.  En dat terwijl in 2010 nog geconcludeerd werd dat Nijmegen behoefte heeft aan 3600 extra betaalbare huurwoningen. Gevolg: de wachtlijsten voor starters met een laag inkomen zullen in rap tempo oplopen. Nu al wachten starters gemiddeld bijna 8 jaar op een betaalbare huurwoning. Huurders met een modaal inkomen worden financieel uitgekleed; zij zijn maandelijks 200 euro meer kwijt aan huur.
 
Alle partijen in Nijmegen leggen de rekening van de crisis neer bij huurders van sociale huurwoningen. In Nijmegen vecht alleen de SP tegen de enorme woningnood bij starters en vóór betaalbare huren. Dat is een moeilijk en hard gevecht tegen de landelijke huurdersheffing, tegen de hele Nijmeegse politiek en tegen de woningcorporaties die zonder veel moeite een huurexplosie doorvoeren. 
 
Ons sociale alternatief voor de huurexplosie:
 
1. De huurexplosie moet stoppen. Dat kan als de gemeente met woningcorporaties afspreekt dat zij geen nieuwbouw meer realiseren en stoppen met sloop en verkoop van betaalbare huurwoningen. De gemeente neemt de bouwtaak van woningcorporaties over door een mix van betaalbare en middeldure huurwoningen te realiseren. Dat kan de gemeente doen omdat ze goedkoop geld kan lenen zonder de extra voorwaarden die aan corporaties wordt opgelegd. Door een mix van betaalbare en middeldure huur kan de gemeente de exploitatie rond krijgen en hoeft er geen belastinggeld bij.
Het beheer van deze nieuwe huurwoningen wordt overgedragen aan woningcorporaties omdat zij veel meer verstand van wonen hebben dan ambtenaren op het gemeentehuis. Als de koopmarkt ooit weer aantrekt kunnen middeldure huurwoningen met winst worden verkocht.
 
2. Woningcorporaties zetten in op het energiezuinig maken van oude huurwoningen. De huur mag hiervoor iets omhoog als de energielasten minstens met datzelfde bedrag dalen.
 
Ons sociale alternatief voor de woningnood:
 
3. Met woningcorporaties worden harde afspraken gemaakt om de verdere tweedeling in kansarme en kansrijke wijken tegen te gaan. Vrijkomende huurwoningen in populaire wijken worden toegewezen aan mensen met een laag inkomen. Omgekeerd worden woningen in buurten waar de leefbaarheid een probleem is, toegewezen aan mensen met werk en een eigen inkomen. 
 
4. Door vergrijzing is er een toenemende vraag naar woningen voor ouderen waar ook op
termijn wonen en zorg gecombineerd kunnen worden. De gemeente neemt een voortrekkersrol om wonen, zorg en welzijn in de wijk te sturen. Komende jaren worden, verspreid over de stad, zorgvoorzieningen en nog eens 1000 (senioren/zorg)woningen gerealiseerd. Ouderen uit de wijk krijgen voorrang bij verhuizing naar een seniorenwoning in hun eigen wijk.
 
5. Door de mogelijke afschaffing van de OV-jaarkaart wordt reizen voor studenten een stuk duurder. De kamernood dreigt hierdoor opnieuw te groeien. Daarom bouwen we samen met de SSHN de komende vier jaar 1000 extra studentenwoningen. Door te zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen zorgen we dat afgestudeerden makkelijker kunnen doorstromen van een kamer naar een huurwoning. Hiermee garanderen we dat alle nieuwe studenten binnen een jaar een kamer in Nijmegen kunnen vinden.
 
6. De gemeente blijft huisjesmelkers aanpakken. De huurteams houden financiële steun van de gemeente zodat ze huurders kunnen bijstaan. Nieuwe studenten worden door de gemeente actief geïnformeerd over hun rechten als kamerbewoner om weerbaar te zijn tegen misstanden. De gemeente grijpt in wanneer door achterstallig onderhoud de veiligheid en gezondheid van de huurder in gevaar komen.
 
7. Met de invoering van het kraakverbod wordt speculanten nog maar weinig in de weg gelegd om panden leeg te laten staan. De gemeente stelt een leegstandsverordening op waarmee voor panden die langer dan een jaar leegstaan een alternatieve gebruiker kan worden voorgedragen. Bij niet meewerken van een eigenaar kan de gemeente een leegstandsboete opleggen. Zolang er woningnood is, treed de gemeente niet handhavend op tegen krakers, mits het gebouw langer dan een jaar leeg staat en er geen gevaar bestaat voor de openbare orde.
 
Ons sociale alternatief voor de Waalsprong:
 
Terwijl de huren omhoog vliegen en de woningnood bij starters toeneemt, ligt er in de Waalsprong bouwgrond klaar voor 10.000 woningen. Door de economische crisis wordt die grond nu nauwelijks verkocht waardoor de gemeente de afgelopen jaren al meer 100 miljoen moest inleveren door af te boeken op planexploitaties en het bijstellen van bouwplannen. In de Waalsprong dreigt een enorm financieel drama voor de stad. De Nijmeegse rekenkamer heeft becijferd dat de gemeente wel eens voor 280 miljoen euro het schip in kan gaan. Als dit drama zich werkelijk voltrekt, dan moet elk Nijmeegs huishouden omgerekend 4000 euro ophoesten in de vorm van belastingverhoging of afbraak van belangrijke voorzieningen. En wat deed het stadsbestuur de afgelopen vier jaar? Vrijwel niets. Er is voornamelijk gewacht en gehoopt op betere tijden voor de Waalsprong. Daarmee heeft ze 100 miljoen euro aan mogelijke grondopbrengsten laten weglopen.
 
8. De gemeente gaat de komende 4 jaar investeren in 4000 extra betaalbare en middeldure huurwoningen in de Waalsprong. Daarmee slaan we vier vliegen in één klap. We maken een einde aan de woningnood onder starters, we houden de huren van de bestaande woningvoorraad betaalbaar, we jagen niet langer een enorm kapitaal aan hoogopgeleide jongeren de stad uit, en we voorkomen een financieel drama voor de Waalsprong. De vraag naar betaalbare en middeldure huurwoningen is op dit moment zo groot, dat de gemeente geen enkel financieel risico loopt. Door de mix van kwalitatief goede woningen en een doordacht toewijzingsbeleid zorgen we dat Nijmegen Noord een bruisende jonge wijk blijft met veel talent dat zich ook in de toekomst aan Nijmegen gebonden weet. Mocht de woningmarkt zich op lange termijn herstellen, dan zijn de hoogopgeleide starters van nu de kopers van de toekomst. Daarmee is ook in de toekomst de vraag naar koopwoningen in Nijmegen gegarandeerd.
 
Ga verder naar:

U bent hier