h

Werk, economie en inkomen

De afgelopen 4 jaar is de tweedeling tussen arm en rijk toegenomen. En de economische crisis is ook in Nijmegen voelbaar geworden. Inmiddels is 1 op de 10 Nijmegenaren werkloos. Het aantal mensen in de bijstand is in Nijmegen harder gegroeid dan elders in het land. Steeds meer kinderen groeien in armoede op. Het college van PvdA, GroenLinks en D66 heeft de rekening van deze crisis vooral neergelegd bij mensen die het toch al niet zo makkelijk hebben, zoals ouderen, huurders en gehandicapten, terwijl anderen hun zakken konden blijven vullen met publiek geld. 
 
In de afgelopen periode zijn er 500 mensen met een gesubsidieerde baan naar huis gestuurd. Het overgrote deel heeft nu geen werk en belandt binnenkort via de WW in de bijstand. Als alternatief voor de gesubsidieerde banen zijn er werkcorporaties opgericht. Mensen moeten nu soms langer dan twee jaar werken met behoud van uitkering, maar vaak zonder uitzicht op een baan, en de Nijmeegse belastingbetaler betaalt hieraan mee.  Het afgelopen jaar zijn medewerkers in de thuiszorg (VDA) als gevolg van een aanbesteding ontslagen om vervolgens voor veel minder loon ingehuurd te worden. De gemeente liet deze mensen keihard in de steek. 
 
Door de crisis hebben ondernemers in de binnenstad steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Toch gaat het college door met plannen voor een megawinkelpark in Ressen. 
 
Als het aan de SP ligt, komt de rekening van deze crisis níet te liggen bij mensen die de crisis niet veroorzaakt hebben. De gemeente moet zich sterk maken voor meer banen, jongeren helpen bij het vinden van een opleiding of werk en lokale ondernemers steunen. Werk dient ook te lonen. Mensen die iedere dag voor hun werk hun bed uitkomen, hebben recht op een fatsoenlijk salaris dat duidelijk meer is dan een bijstandsuitkering. En als het aan het kabinet ligt wordt het werk straks ook nog overgenomen door werklozen die daarmee hun recht op een uitkering veilig moeten stellen. Dat is schandalig en daar moet de gemeente zich dan ook hard tegen uitspreken. Deze tijden vragen om een sociaal alternatief!  
Ons sociale alternatief voor werk:
 

De werkloosheid in Nijmegen stijgt schrikbarend snel. Dat kost de maatschappij niet alleen veel geld, maar hier wordt ook niemand gelukkig van. Er moeten dus meer mensen aan werk komen. En dat kan!

1. We zorgen voor 1000 extra banen door werk te laten lonen voor zowel werknemer als werkgever. De komende jaren geven we bijstandsgerechtigden een loonkostensubsidie van een halve uitkering mee als ze werk voor minimaal 32 uur per week vinden. Zo zorgen we ervoor dat werk dat nu niet rendabel is weer rendabel wordt, zowel voor werknemer (120% netto minimumloon) als werkgever (70% bruto minimumloon), en bespaart de gemeente miljoenen op uitkeringen en dure, kansloze reïntegratietrajecten. Deze subsidie wordt in 10 jaar afgebouwd. 

2. De gemeente gaat de komende 4 jaar investeren in 4000 extra betaalbare en middeldure huurwoningen in de Waalsprong. Daarmee zorgen we voor 1000 extra banen in de bouw. Met bouwbedrijven maken we afspraken over het in dienst nemen van Nijmeegse werklozen.
 
3. Bij alle projecten waar de gemeente in investeert maken we met aannemers harde afspraken dat zij (en eventuele onderaannemers) zich aan de geldende CAO houden en dat ZZP-ers minimaal worden betaald op CAO-niveau. Wij geven niet langer ruimte aan oneerlijke concurrentie en uitbuiting van onderbetaalde werkkrachten, veelal uit armere Europese regio's. Voor misbruik wordt een meldpunt ingesteld. 
 
4. Er komt een einde aan de praktijk dat mensen gedwongen worden om te werken met behoud van uitkering. Dit is hooguit acceptabel als het korter duurt dan een half jaar en  serieus perspectief geeft op een baan met een fatsoenlijk inkomen. 
 
5. Uitkeringsgerechtigden mogen hun eigen reïntegratietraject indienen. Immers, hoe gemotiveerder om snel aan het werk te komen, hoe groter de kans op succes. Hierbij wordt passende begeleiding door de gemeente geboden. Zelfhulporganisaties van werkzoekenden krijgen ondersteuning van de gemeente. 
 
6. Om schooluitval tegen te gaan, maakt de gemeente samen met het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs harde afspraken zodat er voldoende geschikte stageplaatsen en leer-werktrajecten komen voor scholieren en (voortijdig) schoolverlaters.
 
7. De gemeente zet in op het aantrekken van extra werkgevers in de regio, waardoor meer arbeidsplaatsen ontstaan. De voorkeur gaat daarbij uit naar de sector van groene energie, bijvoorbeeld in de vorm van zonnecellen(productie), die de gemeente daarna zelf kan afnemen. 
 
Ons sociale alternatief voor de sociale werkvoorziening: 
 
Door de dreigende landelijke bezuinigingen op de sociale werkvoorziening is de Nijmeegse voorziening Breed in veel te korte tijd omgevormd van een sociale werkplaats naar een uitzendbureau. Beschutte werkplekken zijn massaal opgeheven, personeel heeft geen zekerheid meer en bestaand werk is geschrapt omdat het te weinig opleverde. 
 
8. We maken nieuwe afspraken met Breed om de reorganisatie minder snel te laten verlopen en het aantal beschutte werkplaatsen op peil te houden. Zo voorkomen we dat personeel tussen wal en schip valt en geven we begeleiders de kans om mee te groeien in de nieuwe organisatie. Dit heeft kans van slagen als de gemeente meer werk gaat uitbesteden aan Breed. Op Nijmeegse bedrijven doen we een dringend beroep om waar mogelijk Breed in te schakelen.
 
Ons sociale alternatief voor de binnenstad en de kleine ondernemer:
 
Lokale ondernemers hebben het moeilijk en kunnen steeds minder goed het hoofd boven water houden. De leegstand in de binnenstad neemt zienderogen toe, terwijl onze binnenstad toch echt het visitekaartje van Nijmegen zou moeten zijn. Winkeliers hebben niet alleen te kampen met concurrentie van internetverkoop, maar ook van uitblijvende steun van de gemeente, die de binnenstad zo onaantrekkelijk mogelijk probeert te maken. Bezoekers worden de stad uitgejaagd met veel te hoge parkeertarieven, betaald avondparkeren en slecht functionerende parkeerautomaten. De gratis bus voor 65+ is afgeschaft en de belofte aan ondernemers om een parkeergarage te bouwen bij de Hezelpoort kwam het college niet na. En tot slot geven de huidige coalitiepartijen nog steeds ruimte aan de ontwikkeling van een mega-winkelpark in Ressen. Dit zou funest zijn voor veel kleine ondernemers in de binnenstad. 
 
9. We zorgen ervoor dat een bezoek aan Nijmegen weer betaalbaar wordt. We halveren de parkeertarieven in de hele stad, dus ook in Dukenburg. Betaald avondparkeren wordt afgeschaft, zodat bezoek in de stad en omliggende wijken 's avonds weer welkom is. Bovendien moeten er voldoende en gratis bewaakte fietsenstallingen zijn. 
 
10. De gratis bus voor 65+ wordt in ere hersteld. Hiermee voorkomen we dat ouderen noodgedwongen (eenzaam) thuiszitten en zorgen we bovendien voor meer winkelend publiek. Kleinkinderen tot 12 jaar mogen weer gratis met hun grootouders meereizen.
 
11. De gemeente gaat nu eindelijk eens echt snel aan de slag met de bouw van een parkeergarage bij de Hezelpoort zodat de Lange Hezelstraat, als oudste winkelstraat van Nederland, een belangrijke toegangsroute naar het centrum wordt.
 
12. De OZB voor huurders van bedrijfspanden schaffen we af. Het voordeel is dat kleine ondernemers een steuntje in de rug krijgen door lagere huurkosten. Bovendien zorgt dit voor minder leegstand van bedrijfspanden. Lagere huren brengen immers altijd nog meer op dan geen huur. De kosten voor dit sociaal alternatief voor de binnenstad worden gedekt door een OZB-verhoging voor eigenaren van bedrijfspanden, voornamelijk vastgoedverhuurders en grote bedrijven. 
 
13. We stoppen met de plannen voor een mega-winkelpark bij Ressen.
 
14. De SP steunt het pleidooi van het platform voor binnenstadondernemers om een baatbelasting in te voeren. Bij festiviteiten en feestdagen zorgen veel ondernemersverenigingen voor promotieactiviteiten en aankleding van winkelstraten. Het zijn vooral de kleine ondernemers die hier hun nek voor uitsteken terwijl veel grootwinkelbedrijven gratis meeliften maar geen cent bijdragen.
 
15. Er zijn nu voldoende koopzondagen, dat breiden we niet uit. Dit is in het belang van kleine ondernemers die het anders afleggen tegen grote winkelbedrijven. Wel is het wenselijk dat de zondagopenstelling van supermarkten beter over de stad verdeeld wordt.
 
Ons sociale alternatief voor het minimabeleid:
 
Door landelijke kortingen op het gemeentefonds dreigt er fors gesneden te worden in het minimabeleid. Het huidige college heeft het minimabeleid tot nu toe weliswaar redelijk ontzien, maar kondigt inmiddels aan dat bezuinigingen 'onontkoombaar' zijn. 
 
16. We bezuinigen niet op de uitgaven voor het minimabeleid en we voeren de geld-terug-regeling opnieuw in, waardoor bezoekjes aan de bioscoop, het zwembad, sporten of het hebben van een bibliotheekabonnement voor mensen op het minimum weer bereikbaar wordt.
 
17. We zetten in op verlaging van bureaucratische kosten in de bijzondere bijstand zodat we meer geld aan meer mensen met een laag inkomen kunnen geven.
 
18. We stoppen met het geven van leningen aan mensen die vanuit de bijstand een eigen bedrijf willen beginnen. In heel veel gevallen mislukt dit en zit de bijstandscliënt vervolgens met een failliete onderneming en een lening die niet afbetaald kan worden. Als een bijstandscliënt een eigen onderneming wil beginnen, geven we bij een goed ondernemingsplan een half jaar uitkering mee waar hij het een jaar mee moeten redden.
 
Ga verder naar: 

U bent hier