h

Verkeer en milieu

Bij de vorige verkiezingen beloofde GroenLinks het gratis openbaar vervoer voor ouderen volledig in stand te houden. Maar de grootste coalitiepartij gaf dit hoofdpunt tijdens de coalitieonderhandelingen direct weg, waardoor voor “gratis” OV nu betaald moet worden.  Dit college steekt liever samen met de Stadsregio bijna 1 miljoen euro in legebussen-subsidie voor de Waalsprinter, de transferium-bus die regelmatig bijna leeg rondrijdt. Nog bonter maakten de coalitiepartijen het met de verkoop van Heumensoord, het bos dat voor een appel en een ei verkwanseld werd aan waterleidingbedrijf Vitens. En het debacle rondom de falende parkeerpalen heeft onnodig veel overlast veroorzaakt én de Nijmegenaar geld gekost.
 
Het milieubeleid in Nijmegen is vooral veel groene PR maar met weinig resultaten. Toen klimaatwinkel “Het Groene Hert” in mei 2012 failliet ging, bleek dat er eerder dat jaar door de gemeente een geheime lening van 100.000 euro was verstrekt, waarbij nauwelijks is getoetst of de lening ooit nog terugbetaald zou worden. Gemeentelijke gebouwen met zonnepanelen zijn nog steeds een zeldzaamheid, en de beloofde windmolens langs de A15 staan er nog steeds niet. Dit moet en kan beter en daadkrachtiger, en daar wil de SP zich de komende jaren hard voor gaan maken.
 
Ons sociale alternatief voor het openbaar vervoer:
 
1. De gratis bus voor 65+ wordt in ere hersteld. Hiermee voorkomen we dat ouderen noodgedwongen (eenzaam) thuiszitten. Kleinkinderen tot 12 mogen weer gratis met hun grootouders meereizen. Dit kan betaald worden door te stoppen met de 'legebussensubsidie' voor de Waalsprinter.
 
2. We zorgen dat in Nijmegen het goedkope papieren retourkaartje voor de daluren blijft bestaan, omdat veel incidentele reizigers anders onnodig de bus uit worden gejaagd.
 
3. Met de herinrichting van bushaltes zijn er de afgelopen jaren veel bushokjes verdwenen. Dit heeft het OV minder aantrekkelijk gemaakt. Deze wachtgelegenheden worden teruggeplaatst, en informatieruimten worden verbeterd, met name met het oog op ouderen en passagiers met een handicap.
 
4. Er wordt gezorgd voor een goede doorstroming van de bussen en een goede aansluiting van de stadsbussen op de treinen van en naar Nijmegen.
 
5. Scholen, bejaardenhuizen en huisartsenposten moeten goed bereikbaar zijn met het Openbaar Vervoer, net als alle stadswijken. De bus blijft door het stadscentrum rijden. Omrijden via de Waalkade of de singels betekent voor de stadslijnen een langere reistijd en slechtere bereikbaarheid van het centrum. Door het omrijden maken de bussen bovendien wekelijks veel extra (dure) dienstregeling-uren. 
 
6. Nijmegen blijft bij het Rijk pleiten voor aansluiting op het NS-nachtnet en elektrificatie en verdubbeling van het spoor op het spoortraject Nijmegen -  Nijmegen Heyendaal en verder naar Venlo en Roermond.
 
Ons sociale alternatief voor de automobilist: 
 
7. We halveren de parkeertarieven in de hele stad, dus ook in Dukenburg.
 
8. Betaald parkeren in de avonduren wordt afgeschaft, zodat bezoek in de stad en omliggende wijken 's avonds weer welkom is.
 
9. De gemeente gaat nu eindelijk eens echt snel aan de slag met de bouw van een parkeergarage bij de Hezelpoort zodat de Lange Hezelstraat, als oudste winkelstraat van Nederland, een belangrijke toegangsroute naar het centrum wordt.
 
10. Wij zijn tegen de verplichte nummerbordregistratie bij zowel parkeerpalen als bezoekersvergunningen.
 
Ons sociale alternatief voor de fietser: 
 
11. Het achterstallig onderhoud aan bestaande fietspaden moet de komende jaren worden aangepakt. De eerste prioriteit geven we aan schoolroutes en de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt, waar fietspaden er vaak beroerd bijliggen.
 
12. Als alle fietsklemmen bij het Centraal Station of in het centrum vol staan, treedt de gemeente terughoudend op bij het verwijderen van fout gestalde fietsen, tenzij deze de veiligheid of doorgang belemmeren. In de binnenstad en bij het station komen meer fietsenklemmen, er zijn er nu structureel te weinig.
 
13. Bewaakte fietsenstallingen in en rondom het centrum blijven gratis, ook tijdens de Vierdaagseweek. Alle stallingen worden uitgerust met camera’s om diefstal tegen te gaan.
 
14. Alle verkeersdrempels worden fietsvriendelijk gemaakt. Dit voeren we gelijktijdig uit met het regulier onderhoud aan de weg/drempels.
 
15. Bij herinrichting van kruispunten en het opnieuw instellen van verkeerslichten is op veel plekken de doorstroming van fietsverkeer verslechterd. Dit ontmoedigt het fietsgebruik, en jaagt mensen onnodig de auto in. Deze situaties worden verbeterd door het opnieuw instellen van verkeerslichten, zo lang dit de doorstroming van ander verkeer niet belemmert. Waar mogelijk worden vraag-gestuurde fietsverkeerslichten afgestemd op de andere verkeerslichten.
 
Ons sociale alternatief voor een gezonde leefomgeving: 
 
16. We passen fluisterasfalt toe op wegen waar verkeerslawaai tegen of boven de wettelijke geluidsnormen zit.
 
17. De Nijmeegse gemeenteraad heeft in het verleden ingestemd met een “Groene Buffer” in Nijmegen-West. Daarmee beperken we de overlast van extra verkeer dat vanaf de nieuwe stadsbrug over de Energieweg rijdt. Het huidige college heeft echter geweigerd om de motie volledig uit te voeren. Er zijn enkele maatregelen genomen, maar dat is ruim onvoldoende. We komen de eerder gemaakte afspraken volledig na om overlast voor bewoners in West terug te dringen.
 
18. Er worden op het grondgebied van Nijmegen geen (proef)boringen voor de winning van schaliegas toegestaan. 
 
19. De veiligheids- en gezondheidsrisico’s in Nijmegen West, als gevolg van de zware industrie, mogen niet verder toenemen. 
 
Ons sociale alternatief voor een duurzame stad: 
 
20. Door oude woningen op grote schaal te isoleren is veel milieuwinst te halen voor relatief weinig geld. We zetten hier vol op in, en gaan zo het energieverbruik van Nijmeegse huishoudens in de komende jaren fors verlagen.
 
21. Bedrijven zijn grootverbruikers van energie, dus daar valt de grootste winst op energieverbruik te behalen. Dat kan door beter advies van onder andere de gemeente en door eisen in de milieuvergunning op te nemen die bedrijven verplichten zuinig om te gaan met energie. Dit moet ook gehandhaafd worden.
 
22. We zetten de komende jaren in op een energiezuinige en klimaatvriendelijke stad. We gaan gemeentelijke gebouwen maximaal benutten voor het opwekken van zonne-energie. 
 
23. Het energiegebruik van gemeentelijke gebouwen wordt snel teruggebracht, zolang de investeringen in energiemaatregelen terugverdiend worden via een lagere energierekening.
 
24. De gemeente stimuleert en faciliteert bedrijven en particulieren bij het aanleggen van zonnepanelen, bevordert initiatieven voor het lokaal opwekken van duurzame energie en adviseert over energiebesparing en duurzame opwekking.
 
25. De al lang ingeplande windmolens langs de A15 worden zo spoedig mogelijk neergezet, zodat zo'n 6000 Nijmeegse gezinnen van schone stroom worden voorzien.
 
26. De gemeente blijft het goede voorbeeld geven door duurzaam en fair trade in te kopen en bij de aanschaf van apparatuur te kiezen voor energiezuinige varianten. 
 
Ons sociale alternatief voor afval: 
 
27. In Nijmegen zetten we maximaal in op hergebruik van plastic. Om ontwijkgedrag te voorkomen verlagen we de prijs van de groene vuilniszak zodat plastic niet vervuild raakt met restafval.
 
28. We willen dat blik en drankkarton zo snel mogelijk samen met het plastic gratis kan worden aangeleverd. Met nascheidingsinstallaties kunnen de verschillende afvalstromen eenvoudig gescheiden worden. Zodra de rijksoverheid ook hiervoor subsidie geeft, stappen we over van volledig gescheiden inzameling naar gedeeltelijke na-scheiding.
 
Ga verder naar:

U bent hier