Financiën en bestuur
Nijmegen koos in 2010 voor een sociale stad, maar kreeg een beleid dat door de VVD in Den Haag bedacht kan zijn. De rijkste 10 procent van Nijmegen kreeg een forse belasting-verlaging, die de rest van de stad mag ophoesten. Met name huurders betalen de hoofdprijs voor de crisis, met een belastingverhoging van maar liefst 79 procent. Als een omgekeerde Robin Hood maakt dit college de armen armer en de rijken rijker, precies zoals Rutte het graag ziet.
Ondertussen staat Nijmegen wel aan de rand van de financiële afgrond. Op de reserves van de stad werd onbedoeld 100 miljoen ingeleverd, en alleen dankzij wat boekhoudkundige trucs werd een faillissement voorkomen. Dit beleid vraagt om een sociaal alternatief. Wij leggen de rekening van de crisis niet langer neer bij hen die het minst kunnen missen. De SP is de enige partij die kiest voor eerlijk delen. Met ons sociale alternatief gaat 90 procent van de bevolking er financieel op vooruit. De rijkste 10 procent levert wel wat in, maar die kan het ook missen.
Ons sociale alternatief voor uw portemonnee:
1. We schaffen de afvalstoffenheffing af en brengen de kosten onder in de OZB voor woningen en bedrijven. De OZB-verlaging van het vorige college draaien we terug. Daardoor betaalt 90 procent van de bevolking minder belasting. Alle huurders en woningeigenaren met een woning tot 3 ton zijn goedkoper uit, villabewoners betalen iets meer.
2. Kleine ondernemers krijgen een steuntje in de rug door de OZB voor huurders van bedrijfspanden helemaal af te schaffen. Deze lasten verschuiven we naar de vermogende verhuurders van vastgoed die nu nog vaak veel te hoge huren vragen.
3. We halveren de parkeertarieven in de hele stad, dus ook in Dukenburg. De kosten worden gedekt door een OZB-verhoging voor eigenaren van bedrijfspanden, voornamelijk vastgoedverhuurders en grote bedrijven.
4. De komende vier jaar verhogen we de OZB niet. Alleen de jaarlijkse kostenstijging (prijsindex gemeenten) wordt doorberekend.
Ons sociale alternatief voor het bestuur:
5. De vergoeding van Nijmeegse gemeenteraadsleden is 2025 euro per maand. In tijden van bezuinigingen past het niet dat die vergoeding zo buitensporig hoog is. Daarom moeten Nijmeegse raadsleden voortaan genoegen nemen met het wettelijk toegestane minimum voor raadsleden van 1620 euro per maand. Dat is nog steeds een riante vergoeding voor een nevenfunctie, helemaal als je het vergelijkt met het wettelijk minimumloon van 1478 euro bruto per maand waar iemand 40 uur per week voor moet werken. Als alle vergoedingen voor raadsleden, collegeleden en adviescommissies verlaagd worden naar het wettelijk minimum dan bespaart dat de stad op jaarbasis een half miljoen euro. Er komen daarom ook 6 wethouders voor de prijs van 5 wethouders.
6. Het gemeentelijk personeelsbestand dient een afspiegeling te zijn van de Nijmeegse bevolking. Waar de samenleving verkleurt, kan de gemeente het zichzelf niet permitteren een relatief witte organisatie te zijn. Daarom formuleert de gemeente een helder en haalbaar diversiteitsbeleid.
7. We stellen paal en perk aan het graaien aan de top. Topambtenaren in dienst van de gemeente of bestuurders van door de gemeente gesubsidieerde instellingen verdienen niet meer dan de burgemeester (de “Bruls-norm”). En dit geldt ook voor extern ingehuurd personeel.
8. Bij de recente opening van de nieuwe stadsbrug organiseerde de gemeente een buitensporig duur feestje op kosten van de belastingbetaler. Dit is onverantwoord in tijden dat er bezuinigd wordt op belangrijke voorzieningen. De gemeente organiseert voortaan geen buitensporig dure feestjes meer, tenzij deze direct uit de zak van de deelnemers betaald worden.
9. De gemeente stelt zich terughoudend op bij het inhuren van extern personeel.
10. Ook op het gebied van duurzaam en eerlijk geeft de gemeente het goede voorbeeld, door duurzaam en fair-trade in te kopen en bij de aanschaf van apparatuur te kiezen voor energiezuinige varianten.
11. Regionale samenwerking kan kosten besparen en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Samenwerking mag echter niet betekenen dat een regionaal bestuur de lokale bevoegdheden overneemt. De gemeenteraad bepaalt op welke terreinen we samenwerken, welke taken regionaal worden uitgevoerd en kan de samenwerking altijd kosteloos (op onderdelen) stopzetten als zij dat wenst.
Ons sociale alternatief haalbaar en betaalbaar:
Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota 2014 heeft de SP in de Nijmeegse gemeenteraad een (financieel onderbouwd) sociaal alternatief ingediend. De begrotingsvoorstellen die toen ingediend zijn, zijn in de PDF-versie van ons programma als bijlage toegevoegd (pagina 23 & 24). Het is geen doorrekening van ons verkiezingsprogramma, maar deze indicatie van de kosten laat wel zien dat de plannen van de SP haalbaar én betaalbaar zijn.