h

Alternatief voor Workfast

21 oktober 2015

Alternatief voor Workfast

Wie in de bijstand zit en aan zijn reïntegratie moet werken, hoeft daarvoor niet meer verplicht naar Workfast. Er zal namelijk ook een alternatief aangeboden worden. Op de politieke avond van 21 oktober werd een voorstel van de SP om dit te bewerkstelligen aangenomen. Workfast, het jobcoachingbedrijf waarmee Nijmegen sinds 2013 samenwerkt, is al geruime tijd omstreden. Diverse andere gemeenten verbraken de samenwerking na klachten over intimidatie en respectloze bejegening van bijstandsgerechtigden. Ook in Nijmegen waren er klachten, die de SP verzamelde in een zwartboek. Daarna liet de gemeente zelf ook nog een onderzoek uitvoeren.

Maarten Sweep, gemeenteraadslid namens de SP: “Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat er onder cliënten nog veel onvrede bestaat over Workfast. 20 % voelt zich bang gemaakt, 40 % vindt de begeleiding niet stimulerend, 30 % voelt zich aangevallen en 25 % beoordeelt het traject met maximaal een 4. Deze cijfers passen niet bij een sociale stad als Nijmegen. Wel is men vaak tevreden over de sollicitatietraining en de hulp bij het opstellen van de CV. Workfast wordt nu beter beoordeeld dan eind 2014, voordat de SP de misstanden aankaartte bij de gemeente. Maar de uitgeoefende druk ervaart men nog steeds als onredelijk.”

Deelname aan Workfast vrijwillig maken is wettelijk niet mogelijk. Sweep: “Daarom willen we dat er, wanneer men bijstandsgerechtigden een Workfasttraject aanbiedt, altijd ook een alternatief bij zit. Bijstandsgerechtigden krijgen dus keuzevrijheid. Ze kunnen kiezen voor WorkFast of een ander traject.”

Lees hier de motie van de SP:

 

Reactie toevoegen

U bent hier