h

SP presenteert zwartboek WorkFast

9 februari 2015

SP presenteert zwartboek WorkFast

Eind oktober lanceerde SP Nijmegen een meldpunt over WorkFast, een ‘aanjaagbedrijf’ dat bijstandsgerechtigden weer aan een baan moet helpen. Inmiddels zijn de resultaten er en presenteert de SP een zwartboek. Fractielid Maarten Sweep: “Uit de reacties die we gekregen hebben blijkt dat WorkFast ook in Nijmegen op een onfatsoenlijke manier met mensen omgaat. Wat ons betreft is het afgelopen en stoppen we ermee.”

WorkFast was eerder actief in onder meer Zwolle, Rheden en Wijchen. In Zwolle is de samenwerking vorig jaar verbroken, mede naar aanleiding van een zwartboek van de lokale SP. In Nijmegen is WorkFast sinds juli 2013 actief. Toen de SP ook hier klachten ontving, werd besloten om een onderzoek te starten.

Maarten Sweep: “We hebben in totaal 26 klachten ontvangen. Dat is niet heel veel, maar sommige mensen voelen zich mogelijk zo geïntimideerd dat ze zich niet uit durven te spreken. Niet onbegrijpelijk, gezien sommige klachten. Ik citeer: ‘Ik 'moet' namelijk niet solliciteren, ik 'mag' solliciteren. Ik 'moet' ook niet ademen, ik 'mag' ademen’. Denigrerende opmerkingen als ‘je stinkt’ komen geregeld voor. Er is totaal geen oog voor de persoonlijke omstandigheden van mensen. Dat is niet hoe je met mensen omgaat.”

Daarnaast kan de gemeente volgens Sweep niet duidelijk maken hoeveel bijstandsgerechtigden via WorkFast daadwerkelijk sneller aan het werk zijn gekomen. Sweep: “De cijfers die de gemeente verstrekt zijn beperkt. Daaruit wordt één ding wel duidelijk: WorkFast zorgt voor meer sancties en boetes dan gemiddeld  (bijna 20 procent, versus 6 % gemiddeld). WorkFast is dus eerder een opjaag- en sanctie-instrument dan een uitstroom-instrument.”

Wat de SP betreft moet ook in Nijmegen de samenwerking verbroken worden. “Er is natuurlijk niets mis met mensen uit de uitkering helpen, maar niet op deze manier. WorkFast heeft herhaaldelijk aangetoond geen respect te hebben voor de situatie van de mensen die haar toevertrouwd worden. Daarnaast is de uitstroom van WorkFast weliswaar hoger dan de gemiddelde uitstroom uit de gehele bijstand (60 versus 40 procent), maar dat komt omdat alleen ‘werkfitte’ bijstandsgerechtigden naar WorkFast doorverwezen worden. En we moeten niet vergeten dat WorkFast geen banen schept: ze zorgen er alleen maar voor dat de één een baan krijgt en de ander niet. Laten we stoppen met WorkFast en in Nijmegen aan échte reïntegratie gaan werken.”

Reactie toevoegen

U bent hier