h

SP: Geen afbraak wijkbibliotheken

2 maart 2010

SP: Geen afbraak wijkbibliotheken

De SP in Nijmegen wil geen afbraak van wijkbibliotheken. D66 en VVD gaven afgelopen weken aan af te willen van wijkbibliotheken en terug te willen naar vier of vijf bibliotheken voor de hele stad. De SP strijdt al jaren voor behoud van de wijkbibliotheek. SP-raadslid Jola van Dijk maakte een reportage waarin ze onder andere sprak met de nieuwe directeur van de bibliotheek Dianne Weersink. “Elke wijkfiliaal moet een volwaardige bibliotheek zijn.” aldus Weersink.

Wijkbibliotheken onder vuur

PvdA, CDA,VVD, D66 en Gewoon Nijmegen willen het mes zetten in de wijkbibliotheken. Ze koersen op afbraak van wijkfilialen. De bibliotheek houdt dan nog maar 5 volwaardige wijkbibliotheken over. Nu telt de bieb nog 11 filialen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft al besloten om de bieb in Hatert, Hengstdal, Oud-West en Brakkenstein uit te kleden.

Nijmeegse bibliotheek koploper in Nederland

Uit een vergelijking met acht grote steden blijkt dat de Nijmeegse bibliotheek een stuk beter scoort met ruim de helft meer bezoekers, een derde meer abonnees en 12 procent meer uitleningen per inwoner dan gemiddeld. Dat goede resultaat is vooral te danken aan de vele wijkfilialen. Toch kost de bibliotheek in Nijmegen niet meer subsidie dan in andere steden.

Behoud wijkbibliotheken

De SP strijdt voor behoud van de wijkbibliotheek. Een bibliotheek is voor jong en oud een belangrijke voorziening in de wijk. Iedereen moet op loop- of fietsafstand naar de bieb kunnen gaan. Met name voor jongeren en ouderen is dat van belang. De bezuiniging op de wijkbibliotheken draaien we terug: Hatert, Hengstdal, Oud-West en Brakkenstein houden een bieb met een volwaardig aanbod. Meijhorst krijgt weer een eigen wijkbibliotheek.

www.onzebiebmoetblijven.nl

U bent hier