h

STOP DE HUUREXPLOSIE!

 
De woningcoporaties hebben met goedkeuring van de Nijmeegse gemeenteraad besloten huurders een extra huurverhoging op te leggen. Dit jaar krijgen Nijmeegse huurders een huurverhoging van 4 procent. Deze verhoging is het gevolg van de huurheffing die het kabinet Rutte aan woningcorporaties heeft opgelegd om de schatkist te vullen. De SP roept huurders op hier tegen in actie te komen. Laat de huurder niet de hoofdprijs betalen voor de crisis!

 

Huurders uitgekleed                                                   Alle partijen in de Nijmeegse gemeenteraad met uitzondering van de SP geven woningcorporaties alle ruimte om de rekening uit Den Haag door te schuiven naar de huurders. Van de 27.000 goedkope en betaalbare huurwoningen in Nijmegen worden binnen acht jaar 10.000 woningen onbereikbaar voor mensen met een laag inkomen. Komende jaren gaan de huren gemiddeld met 4 procent omhoog. Daarnaast wordt de huur bij een verhuizing in een keer opgetrokken van gemiddeld 425 euro naar zo’n 650 euro huur per maand!

Gevolg: starters en verhuizers met een modaal inkomen gaan jaarlijks 2400 euro meer huur betalen dan nu. Voor zittende huurders gaat de huur elk jaar gemiddeld met 200 euro omhoog, waardoor de rekening in vijf jaar tijd oploopt naar 1000 euro extra huurlasten per jaar.

De woningnood onder starters is nu al schrikbarend groot en die neemt alleen maar toe als bijna 40 procent van alle betaalbare huurwoningen in Nijmegen verdwijnt.

SP-fractievoorzitter Hans van Hooft: 

"Als de OZB voor een gemiddelde koopwoning in Nijmegen zou worden verhoogd van 400 naar 1400 euro per jaar, dan zou er terecht een volksopstand uitbreken. Als huurders 1000 euro per jaar duurder uit zijn, vindt iedereen dat blijkbaar normaal. Andere partijen vinden het blijkbaar ook normaal dat werkende mensen met een modaal inkomen straks bijna net zo weinig geld overhouden als mensen met een uitkering. Door de huurheffing houden modale huurders aan het eind van de maand netto maar een paar honderd euro meer over dan het minimum. Dat betekent dat je met een fatsoenlijk betaalde baan aan het eind van elke werkdag nog maar een tientje meer te besteden hebt dan iemand met een uitkering. De huurheffing is pure diefstal. Het is onbegrijpelijk dat de PvdA de sociale volkshuisvesting - die ze ooit heeft opgebouwd - nu tot de grond toe afbreekt. Het is schandalig hoe huurders door VVD en PvdA worden uitgekleed."

TEKEN HIER DE PETITIE

U bent hier