h

Cultuur

Cultuurhistorie zichtbaar maken

Cultuurhistorie is wezenlijk voor de toekomst: voor de identiteit, samenhang, trots en het zelfbewustzijn van de stad en haar bewoners. Een rijk cultuurhistorisch profiel heeft een groot economisch belang, voor stadspromotie, voor toerisme, voor vestiging van bedrijven en bewoners. Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Het verleden van Nijmegen kent 3 hoogtepunten: de Romeinse oudheid, de Middeleeuwen en de periode van het industriële erfgoed. Daarom:

Lees verder

Herbouw Donjon

Herbouw van de Donjon heeft onze steun, wij staan achter de uitslag van het referendum. De voorwaarden bij het referendum blijven overeind: herbouw vindt alleen plaats met authentiek materiaal, herbouw kost de gemeente geen geld, de toren moet openbaar toegankelijk zijn zodat iedereen van het uitzicht kan genieten. De gemeenteraad heeft het laatste woord over de (mogelijk commerciële) invulling van de Donjon. De Donjon gaat een onderdeel vormen van het speerpunt Middeleeuwen.

Lees verder

Cultuurfonds

Door de SP is er een cultuurfonds gekomen voor gezinnen met een laag inkomen. Hieruit krijgen schoolgaande kinderen een korting van 225 euro voor cultuureducatie, bijvoorbeeld in de Lindenberg. We houden het cultuurfonds in stand en zorgen ervoor dat er nog meer kinderen gebruik van gaan maken.

Lees verder

Kunstbus

In 2008 startte het experiment met de Nijmeegse Kunstbus. Aanleiding was dat veel scholen problemen hadden met het leerlingenvervoer naar musea. Het SP-voorstel om de Kunstbus te realiseren, bleek een schot in de roos. Jaarlijks brengen inmiddels meer dan 4000 leerlingen een bezoekje aan musea en andere podia. We houden de Kunstbus in stand en breiden het initiatief mogelijk uit naar nog meer basisscholen.

Lees verder

Cultuur(educatie) bereikbaar, ook voor lage inkomens

Kunsteducatie is erg belangrijk. Bij kinderen en jongeren ligt de basis voor verdere kunstparticipatie in de stad. Kunsteducatie is er niet alleen om bij te dragen aan esthetische ontwikkeling van jonge mensen, goede kunsteducatie maakt jonge mensen sterk, mondig en levert een positieve bijdrage aan de maatschappij.

Lees verder

Geen bezuiniging bibliotheekfilialen, nieuw filiaal in Meijhorst

De bezuiniging op de wijkbibliotheken wordt teruggedraaid. Brakkenstein, Hatert, Hengstdal en Oud-West houden een wijkbibliotheek met een volwaardig aanbod van jong tot oud.

Ook andere wijkbibliotheken met een beperkte collectie worden stapsgewijs uitgebreid tot volwaardige filialen met een collectie voor alle leeftijden en doelgroepen.

Meijhorst krijgt weer een volwaardige wijkbibliotheek.

Lees verder

Subsidie

Het ontvangen van subsidie is niet vrijblijvend, van subsidieontvangers wordt verwacht dat zij er iets voor terug doen richting publiek (belastingbetalers).

Voor alle gesubsidieerde instellingen geldt: het salaris van de directeur bedraagt nooit meer dan 120.000 euro per jaar.

Lees verder

Amateurkunst

Het amateurkunstklimaat is belangrijk voor Nijmegen. Het versterkt betrokkenheid van bewoners bij hun wijk, het maakt jonge mensen creatief en talentontwikkeling zorgt voor doorstroming naar beroepsopleidingen. Het amateurkunstklimaat wordt gesterkt door enkele jaarlijkse evenementen zoals het Pepernotencircus en het amateurtheater festival.

Naast de professionele kunst moet de amateurkunst bevorderd worden; optredens in wijkcentra, verzorgingstehuizen en dergelijke worden met kleine subsidiebedragen beloond.

Lees verder

Kunst in de wijk

Kunst en cultuur moeten (nog) meer de wijken in worden gebracht (community arts). Uitgangspunt hierbij is: de wijk in waar het kan, centraal aanbieden waar het moet.

Er moet ruimte zijn voor nieuwe culturele experimenten. Culturele instellingen moeten betaalbare huisvesting krijgen.

Lees verder

Vasim

De Vasim moet een betaalbaar alternatief atelier zijn voor tal van experimentele kunstvormen, de rol van het publiek moet versterkt worden.

Lees verder

Pagina's

U bent hier