h

Dreigende overlast werkzaamheden spoorkuil, SP steunt bezorgde bewoners

30 juni 2021

Dreigende overlast werkzaamheden spoorkuil, SP steunt bezorgde bewoners

Omwonenden van de spoorkuil maken zich grote zorgen om de plannen van NS en ProRail om de nachtelijke onderhoudswerkzaamheden in het gebied flink op te voeren. Ze vrezen forse geluidsoverlast en trillingen. De communicatie hierover vanuit de gemeente en andere betrokken partijen is volgens hen beperkt. Vorige week dienden zij een petitie met bijna honderd handtekeningen aan in de gemeenteraad. Yurre Wieken, gemeenteraadslid namens de SP, heeft het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd.

Volgens bewoner Fred van Mameren, die aan de toegangsweg tot het zogeheten ‘spooremplacement’ woont, werden bewoners 23 maart uitgenodigd voor een Spoorcafé. “Daar zijn tal van zienswijzen ingediend. Daar hebben wij vervolgens niets van teruggezien. Als we om meer informatie vragen, wijzen alle betrokken partijen naar elkaar: de NS, ProRail, de gemeente, de provincie en het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VWS). We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Terwijl het om ingrijpende plannen gaat: het aantal treinen dat ’s nachts gereinigd gaat worden, wordt nog eens anderhalf maal vergroot ten opzichte van eerdere plannen. Dat gaat de hele nacht door, waardoor je in de warme zomermaanden niet eens je raam open kunt zetten. We hoeven niet te accepteren dat een grote groep omwonenden levenslang met meer lawaai van schoonmaakwerk en reparatiewerk aan treinstellen te maken gaat krijgen.”

Wieken: “Natuurlijk heb je altijd wat overlast in de stationsomgeving, maar er moet rekening gehouden worden met omwonenden. Daar moet goed mee gecommuniceerd worden over nieuwe plannen, en daar moeten zij ook inspraak in hebben die serieus genomen wordt. Het kan niet zo zijn dat deze mensen straks ’s nachts geen oog dicht meer doen. Daar moeten maatregelen voor genomen worden, anders zijn deze plannen wat de SP betreft no go. Kan de gemeente dat zelf niet bepalen, dan moet zij in ieder geval richting de andere partijen opkomen voor haar bewoners.”

Reactie toevoegen

U bent hier