h

Lotingsysteem SSH& onverstandig

4 november 2019

Lotingsysteem SSH& onverstandig

Foto: Henk-Jan van der Klis / Creative Commons

De SP ziet weinig heil in de plannen van de SSH& om per 1 juli 2020 een lotingsysteem in te voeren. Of er nu met loting of wachttijden gewerkt wordt, het fundamentele probleem is dat er meer kamers bijgebouwd moeten worden. Loting zal studenten de particuliere markt op drijven, vreest de SP. En die probeert Nijmegen juist aan banden te leggen.

Biljana Markovic, gemeenteraadslid namens de SP: “De SSH& geeft terecht aan dat de wachttijden te lang zijn. Wie nominaal afstudeert, dus in vier jaar, en geen urgentie heeft komt er tijdens zijn of haar studie amper tussen. Maar loting lost dit probleem niet op – dan kom je er nog steeds niet tussen, omdat er zoveel reacties zijn. Dat zie je bij starters op Entree: te weinig inschrijftijd, maar op lotingwoningen reageren soms meer dan 1000 mensen. Dan moet je echt geluk hebben. Ik voorspel dat het een lotinsysteem voor studentenkamers net zo gaat.”

Wachttijd op kunnen bouwen onderscheidt de SSH& juist van de particuliere markt, volgens Markovic. “In theorie geeft dat een voordeel – als je wachttijd hebt opgebouwd, maak je na een tijd meer kans en ben je ook niet afhankelijk van de willekeur van een kijkavond waarbij je het niet wordt omdat de potentiële huisgenoten je niet gezellig genoeg vinden of omdat je gezicht de huisbaas niet aanstaat. In de praktijk is de wachttijd dus te lang, maar dat ligt aan het aantal kamers en niet aan de verdeelsleutel. Als dat onderscheid wegvalt, verwacht ik dat meer kamerzoekenden hun heil op de particuliere markt zullen zoeken. Dat terwijl we in Nijmegen de verkamering juist aan banden willen leggen. De SP wil juist méér SSH&-woningen en minder particuliere kamers.”

Reactie toevoegen

U bent hier