h

AirBnB harder aanpakken

31 juli 2019

AirBnB harder aanpakken

Foto: SP

De SP in Nijmegen pleit voor hardere maatregelen tegen verhuurderswebsite AirBnB. De afgelopen jaren is AirBnB explosief gegroeid de regio. De Gelderlander berichtte in mei dat het aantal overnachtingen in Arnhem-Nijmegen in 2018 met 52 % is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het betreft zo’n 1600 kamers. Naar Amsterdams voorbeeld wil de SP nu ook hardere maatregelen in Nijmegen. De partij denkt bijvoorbeeld aan een maximum aantal dagen dat er verhuurd mag worden, en een meldplicht bij de gemeente.

Yurre Wieken, fractievolger van de SP in de gemeenteraad: “Dat mensen hun woning willen verhuren als ze op vakantie gaan, daar is niks mis mee. Maar in de praktijk worden er panden opgekocht met het doel deze te verhuren via AirBnB. Dat is wat ons betreft niet de bedoeling, want dit gaat ten koste van de sociale woningvoorraad in onze stad. Bovendien gaat het vaak gepaard met overlast en gevaarlijke situaties, zoals recent aan de Krayenhofflaan. We zijn als gemeente net goed op weg om de particuliere kamerverhuur aan banden te krijgen. Dat moeten we ook gaan doen met AirBnB, voordat we dezelfde toestanden krijgen als in de Randstad.”

Het Nijmeegse stadsbestuur heeft al aangekondigd te onderzoeken of het mogelijk is om AirBnB vanaf 2021 toeristenbelasting te laten betalen. Wieken: “Dat is een goede eerste stap. AirBnB en vergelijkbare websites zijn in principe een nieuwe vorm van hotels, dus dan horen ze ook gewoon toeristenbelasting te betalen. Maar we kunnen meer doen, net als bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam.” Daarom pleit de SP voor:

1. Een meldplicht bij de gemeente

2. Een maximum aantal personen waaraan verhuurd mag worden

3. Een limiet van 30 dagen op de verhuur aan dezelfde persoon, om verkapte structurele verhuur te voorkomen.

Verder moeten AirBnB’s (evenals soortgelijke aanbieders als Booking.com, HomeAway en Expedia) net als reguliere B&B’s (bed & breakfast) en hotels gecontroleerd worden op brandveiligheid.

Reactie toevoegen

U bent hier