h

Succes voor Aldenhof: provinciebestuur gaat praten over reddingsplan buslijn

22 februari 2018

Succes voor Aldenhof: provinciebestuur gaat praten over reddingsplan buslijn

Foto: Peter de Vos

Op woensdag 21 februari bezochten bewoners uit Aldenhof samen met de SP het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Provinciebestuurder Conny Bieze (VVD) kreeg een pakket van meer dan 1500 handtekeningen overhandigd, waarin bewoners van Aldenhof vragen om de terugkeer van de stadsbus in hun wijk. Bieze beloofde met busbedrijf Breng om de tafel te gaan zitten. En ze wil met bewoners nadenken over de beste oplossing voor de wijk.

Sinds november strijden de bewoners van Aldenhof samen met de SP tegen het inkorten van lijn 4. Waar deze eerst van Aldenhof via Hatert naar het centrum reed, rijdt hij nu slechts naar station Dukenburg en Lindenholt-Oost. Wie naar het centrum of Hatert wil, moet ver omreizen en overstappen.

Bewoonster Wil Been sprak de leden van Provinciale Staten toe over haar situatie: “Vroeger was ik voor een bezoek naar de fysio in Hatert maar tien minuten onderweg. Nu moet ik van lijn 4 overstappen naar lijn 6, en daarna lijn 9. En dan iedere keer maar hopen dat ik een goede aansluiting heb en geen kwartier moet wachten in de kou. Mensen pakken daardoor de auto of blijven achter de geraniums zitten. Is dat duurzaam en sociaal?”

Foto: Peter de Vos

Monique Vos wees op de problemen met de 8-persoons pendelbusjes die de grote lijnbussen vervangen hebben. “Het komt geregeld voor dat de busjes vol zitten en mensen achtergelaten worden. Dan moeten mensen een half uur wachten in de kou. Dit wordt niet goed geregistreerd door Breng.” Robertjan van Putten benadrukte dat naast ouderen ook jongeren de dupe zijn van het kortwieken van lijn 4. “Jongeren gebruiken de bus om naar school te gaan, of naar het ROC. Dat is nu een stuk lastiger.”

Op ludieke wijze werd de petitie door ‘jonkheer Peter de Vierde van Aldenhove tot Duckenburgh’ overhandigd aan provinciebestuurder Bieze. Eerder al stuurden de bewoners vervoerder Breng en de provincie een alternatief plan om lijn 4 in ere te herstellen. En met succes: Bieze beloofde met de wijkbewoners en Breng in gesprek te gaan over hun voorstel. Een mooie nieuwe overwinning, nadat eerder al door Breng werd teruggekomen op het schrappen van avond- en zondag ritten en een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad haar steun uitsprak voor lijn 4. Maar er is nog niets definitief, dus de strijd gaat door tot Aldenhof weer een fatsoenlijke busverbinding heeft!

Hier een videoverslag:

Reactie toevoegen

U bent hier