h

Nijmegen moet opkomen voor bewoners Aldenhof, niet voor de winsten busbedrijf

29 november 2017

Nijmegen moet opkomen voor bewoners Aldenhof, niet voor de winsten busbedrijf

Foto: SP

De SP is niet blij met de antwoorden van het college van B&W over de bus naar Aldenhof. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling van Breng wordt lijn 4 afgewaardeerd tot een pendelbusje naar station Dukenburg. De SP en een grote groep bewoners willen dat Aldenhof een fatsoenlijke busverbinding houdt en vindt dat de wethouder Tiemens zich daarvoor moet inzetten.

Het college geeft toe dat de nieuwe dienstregeling een verslechtering betekent voor Aldenhof. Verantwoordelijk Wethouder Tiemens kan zich blijkbaar vinden in het schrappen van lijn 4, omdat de buslijn door Aldenhof niet rendabel is. SP-gemeenteraadslid Matthias van Hunnik: "De wethouder vergeet daarmee dat de bus een publieke voorziening is. Die is nooit bedoeld om financieel rendabel te zijn. Als we dat als maatstaf nemen, kunnen we alle gemeentelijke subsidies morgen afschaffen. Breng krijgt jaarlijks heel veel geld van de provincie om bussen te laten rijden. Het is de taak van de wethouder om bij Breng en de provincie op te komen voor de Nijmeegse bevolking. Iedereen in de stad, in Dukenburg en in Aldenhof heeft recht op fatsoenlijk openbaar vervoer.”

Van Hunnik heeft ook gevraagd naar andere mogelijkheden om de Aldenhof te bedienen met een andere lijnbus: "Bijvoorbeeld door lijn 331 door Aldenhof te laten rijden, al dan niet via een doorsteek vanuit de Meijhorst. Dat willen ze niet vanwege te lange reistijd. Daarbij wordt even vergeten dat reizigers van en naar Aldenhof opgescheept worden met een langere reistijd en extra overstap. Ervaring leert dat overstappen altijd leidt tot verlies van reizigers. Als we willen dat meer mensen de bus gebruiken dan moeten we juist meer bussen laten rijden, geen lijnen schrappen of inkrimpen. Ik had gehoopt dat de wethouder dat inmiddels zou begrijpen maar voor het zoveelste jaar op rij zien we weer buslijnen achteruitgaan.”

Foto: SP

Strijdbare bewoners in Aldenhof willen hun bus behouden.

Bewoners in Aldenhof en de Meijhorst hebben zich met de SP verenigd in een actiecomité. Ze leggen zich niet neer bij een halve buslijn. Ze halen handtekeningen op en willen dat wethouder Tiemens bij Breng en de provincie gaat aandringen op een volwaardige busverbinding met de rest van de stad.

De actie steunen kan via nijmegen.sp.nl/bus

Lijn 4 is niet alleen voor Aldenhof een belangrijke verbinding. Ook voor winkel- en wijkcentrum Meijhorst en senioren in de Meijberg is lijn 4 de dichtsbijzijnde bus. Ook veel reizigers van en naar Hatert maken gebruik van lijn 4. 

Reactie toevoegen

U bent hier