h

Volle bak bij actiebijeenkomst Vérian

7 januari 2015

Volle bak bij actiebijeenkomst Vérian

Foto: Yurre Wieken / Eigen fotowerk SP

Dinsdagavond organiseerde het actiecomité ‘Wij zijn de thuiszorg Nijmegen’ weer een bijeenkomst voor thuiszorgmedewerkers van Vérian. Nu de actie resultaat lijkt te boeken zijn zij strijdbaarder dan ooit. Vrijdagmiddag overhandigen FNV en SP een petitie aan Vérian-directeur Klaas Stoter. De thuiszorgmedewerkers zijn dinsdagavond bijgepraat door SP raadslid Cor van Norel en FNV bestuurder Marian Beldsnijder. SP Tweede Kamerlid Tjitske Siderius was aanwezig om de thuiszorgmedewerkers een hart onder de riem te steken en deed de oproep om vooral door te blijven strijden.

Eind november ontvingen Nijmeegse medewerkers van Vérian bericht dat hun salaris per 1 januari met 20-25% gekort zou worden. SP en FNV organiseerden direct een actiebijeenkomst, waarna tweehonderd medewerkers bezwaar aantekenden. Hierop werd gedreigd met ontslag. Cor van Norel, raadslid SP: “Een ronduit schandalige actie. Eerst wordt eenzijdig een arbeidsovereenkomst gewijzigd, daarna worden mensen die opkomen voor hun rechten als werknemer geïntimideerd. Dat is niet hoe je in een normale samenleving met mensen omspringt. Gelukkig laten de medewerkers zich niet intimideren en blijven zij doorgaan met actie."

Inmiddels lijkt Vérian echter in te binden: de bezwaarmakers worden uitgenodigd voor een gesprek en ontvangen in januari nog hun oude salaris. De FNV raadt hen aan om niet alleen te gaan. Wie eerder geen bezwaar had aangetekend krijgt nu al minder salaris, maar kan nog loon vorderen met hulp van de FNV (als lid) of via de rechtsbijstand.

Interview Cor van Norel over Vérian door N1

De petitie ‘Red de thuiszorg Vérian’ werd de afgelopen weken massaal ondertekend. Vrijdagmiddag om 14:00 wordt hij door de FNV overhandigd aan directeur Klaas Stoten. Hierbij is ook SP-Kamerlid Tjitske Siderius aanwezig. Vanuit Nijmegen regelt de FNV busvervoer; voor meer informatie kan contact worden opgenomen met mpiepers@sp.nl.

Foto: Yurre Wieken / Eigen fotowerk SP

Stapel ondertekende exemplaren van de petitie

Reactie toevoegen

U bent hier