h

SP: Geen sprake van afschaffen strippenkaart per 1 oktober

1 juni 2010

SP: Geen sprake van afschaffen strippenkaart per 1 oktober

De SP roept woensdagavond de gemeente Nijmegen op om een krachtig signaal af te geven richting de Stadsregio: er kan geen sprake zijn van afschaffing van de strippenkaart per 1 oktober. Er is de afgelopen twee maanden nogal wat onduidelijkheid ontstaan over de toekomst van de strippenkaart in de regio Arnhem-Nijmegen. Er bestaan nog steeds technische problemen met de ov chipkaart en er is ook nog steeds sprake van een tariefsstijging in Nijmegen. Ter ondersteuning van dit betoog zal de SP fractie het zwartboek OV chipleed aanbieden aan het nieuwe college.

De afgelopen maanden zijn, mede op initiatief van de SP, meerdere malen toezeggingen gedaan door de stadsregio. De strippenkaart zou niet afgeschaft worden zolang er nog problemen zijn met de OV chipkaart en er geen sprake is van kosten- en opbrengstenneutraliteit. Uit het zwartboek OV chipleed blijkt dat er nog steeds veel problemen zijn met het gebruik van de OV chipkaart. Ook zijn de prijsstijgingen nog altijd niet opgelost, zoals zelfs blijkt uit onderzoek van de Stadsregio zelf. Toch sluit de Stadsregio een afschaffing van de strippenkaart van 1 oktober nog niet uit.

Door wisselende berichten uit de Provincie en de Stadsregio is een erg onduidelijke situatie ontstaan:

  • Donderdag 22 april liet de Provincie Gelderland weten alles op alles te zetten om in het hele landsdeel Oost per 1 oktober de strippenkaart volledig te vervangen door de ov chipkaart.
  • Vrijdag 23 april ontkende de Stadsregio Arnhem Nijmegen van plan te zijn de strippenkaart per 1 oktober af te schaffen.
  • Woensdag 28 april herhaalde Gedeputeerde Van Haaren haar stelling dat het landsdeel Oost, inclusief de Stadsregio Arnhem Nijmegen, alles op alles zet om de streefdatum van 1 oktober te halen.
  • En vorige week verstuurde de Stadsregio Arnhem Nijmegen een brief waarin de uitspraken in de regionale pers ontkend worden, en gesteld wordt dat de Stadsregio nog geen standpunt ingenomen heeft over de afschaffing van de strippenkaart. Daarmee sluit de Stadsregio afschaffing van de strippenkaart per 1 oktober dus niet meer uit.

SP-raadslid Jola van Dijk: "Het is nu van belang dat de gemeente Nijmegen een duidelijk signaal aangeeft dat afschaffen van de strippenkaart per 1 oktober niet acceptabel is. Voor een aantal technische problemen is nog niet eens een oplossing in zicht, en de discussie over de tarieven moet nog gevoerd worden. Totdat deze knelpunten opgelost zijn kan er geen sprake zijn van afschaffing van de strippenkaart."

Gelderse SP biedt zwartboek met klachten OV-chipkaart aan
Zwartboek OV-chipleed SP Gelderland (6,5 Mb, PDF-formaat)
Unanieme steun SP-voorstel tegen prijsverhoging OV
Nog steeds geen duidelijkheid over tarieven OV-chipkaart

U bent hier