h

SP: laat ouderen niet vereenzamen

22 februari 2010

SP: laat ouderen niet vereenzamen

Marloes PiepersDe SP zal tijdens de komende raadsvergadering pleiten voor een vervoersservice voor ouderen van en naar hun dagbesteding. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen in een isolement raken als gevolg van rijksbezuinigingen op de AWBZ. Door deze bezuiniging verliezen naar schatting 750 mensen in Nijmegen hun ondersteuning voor dagbesteding en een nog grotere groep levert uren in.

De gemeente Nijmegen doet er alles aan de bezuiniging op de AWBZ op te vangen, maar krijgt niet genoeg geld om dit helemaal goed te maken. De dagopvang zal in de wijk geregeld worden en er wordt een groot beroep gedaan op vrijwilligers. Volgens de SP is in het huidige raadsvoorstel te weinig aandacht voor de wijze waarop mensen naar de voorzieningen toe kunnen komen. De verantwoordelijkheid wordt volledig bij de ouderen zelf neergelegd.

Volgens SP-raadslid Marloes Piepers zijn ouderen die van de dagbesteding gebruik maken vaak niet in staat om zelfstandig te reizen of een reis te regelen. Piepers: “Mensen die nu deelnemen aan dagopvang van onder andere de SWON worden nu opgehaald door een taxibus. Als dit vervoer niet meer wordt geregeld, zullen veel ouderen thuis blijven. Het gevolg is dat ouderen vereenzamen en dat zij eerder in een zorginstelling terecht komen.”

De SP pleit daarom voor een wijkgeorganiseerde ophaalservice, die mensen haalt en brengt als ze dit niet zelfstandig kunnen regelen. De ophaalservice kan mensen die moeilijk te been zijn ophalen met een auto of bus. Bij mooi weer kunnen mensen met begeleiding een wandelingetje naar de activiteit toe maken, al dan niet gebruikmakend van een rolstoel. De kosten voor de ophaalservice moeten vergoed worden uit het vervoersbudget van de Wmo, waar mensen een indicatie voor krijgen.

De landelijke korting op de AWBZ bedraagt voor Nijmegen 8 miljoen euro. Van het rijk krijgt de gemeente 760.000 euro om deze bezuiniging op te vangen. Marloes Piepers: “Deze bezuiniging is onmenselijk, maar ook kortzichtig en dom. Het gaat om mensen die net in staat zijn zichzelf te redden, maar daarbij wel een beetje hulp nodig hebben. Als je deze mensen hun dagbesteding afpakt, zullen zij eerder in een zorginstelling belanden. Dat is vijf tot tien keer zo duur als de ondersteuning die nu wordt wegbezuinigd. Een uitermate domme bezuinigingsactie van staatssecretaris Bussemaker. Terwijl iedereen weet dat voorkomen beter èn goedkoper is dan genezen. Het is onvoorstelbaar hoe CDA en PvdA naastenliefde en solidariteit de nek omdraaien.”

U bent hier