h

SP feliciteert bewoners Heseveld met beschermd stadsbeeld

23 juli 2007

SP feliciteert bewoners Heseveld met beschermd stadsbeeld

De SP feliciteert de bewoners van Heseveld met het feit dat de Afrika- en Bouwmeesterbuurt in Heseveld als beschermd stadsbeeld zijn aangewezen. Hiermee is een eerste belangrijke stap tegen de sloop van deze woningen gezet. In maart zijn ruim 600 handtekeningen tegen de sloopplannen van Portaal opgehaald en voor een beschermd stadsbeeld. Daarom heeft de SP een pamflet in de wijk verspreid om de bewoners met hun succesvolle actie te feliciteren.

Het college van B en W heeft onlangs besloten om Heseveld voor te dragen als beschermd stadsbeeld. Dit betekent dat Portaal niet zomaar mag slopen. Ofwel de indeling van de straten moet hetzelfde blijven, ofwel de gevels moeten blijven staan, ofwel de huizen mogen helemaal niet veranderd worden. Er zijn dus verschillende vormen van beschermd stadsbeeld mogelijk. De gemeenteraad zal na de zomervakantie beslissen of de wijk daadwerkelijk deze status krijgt en hoe die status dan precies ingevuld gaat worden.

Jola van DijkUitgangspunt voor de SP is dat er zo veel mogelijk sociale huurwoningen blijven. SP Raadslid Jola van Dijk: “Op dit moment zijn alle woningen in de wijk relatief klein, ideaal voor starters, maar om te kunnen groeien in de wijk zijn ook wat grotere woningen nodig. Met groot onderhoud en noodzakelijke verbeteringen van de woningen is het mogelijk om wonen in Heseveld nog prettiger te maken. En dat is soms hard nodig. Tochtige en gehorige woningen zijn niet meer van deze tijd. Maar bovenal moet Portaal haar onderhoudsplicht nakomen. Met de sloopplannen in het achterhoofd heeft Portaal sinds 2001 geen groot onderhoud meer gepleegd. Verder is de wederopbouwarchitectuur van de Bossche School in Heseveld zeker het behouden waard. Die architectuur komt in Nederland maar weinig voor en geeft de wijk haar eigen identiteit.”

Het Bewonersoverleg Heseveld Projectgroep Portaal (BHPP) heeft de handtekeningenactie van maart georganiseerd. Komende tijd voert het BHPP overleg met Portaal over toekomstplannen voor een beter Heseveld. De SP roept de bewoners op samen met BHPP actief mee te denken en mee te doen. Tijdens de acties tegen sloop is het BHPP met klachtenformulieren de wijk in gegaan. Daarop hebben bewoners massaal aangegeven wat er mankeerde aan de flats. Naar aanleiding hiervan is Portaal eindelijk weer met onderhoud begonnen.

U bent hier