Verkiezingsprogramma 2018-2022
6. Schone lucht in een duurzame, diervriendelijke stad
We willen onze stad schoon en leefbaar houden, nu en voor de toekomst. Wat we nu kapotmaken, krijgen we nooit meer terug. We zetten daarom flink in op het vergroten van het aandeel duurzame energie, bijvoorbeeld door het stimuleren van het plaatsen van zonnepanelen en het afwijzen van een biomassacentrale in Nijmegen-West. De gemeente geeft bovendien het goede voorbeeld, door zelf ook duurzaam in te kopen en waar mogelijk meer te vergroenen.
Sommige delen in Nijmegen hebben onevenredig veel last van luchtvervuiling. Waar we bewoners beloofd hebben overlast van verkeer te beperken, houden we woord. En waar we overlast door verkeer kunnen verminderen, zullen we in overleg met bewoners kijken wat nodig en mogelijk is.
Wat hebben we de afgelopen periode gerealiseerd:
- De Nijmeegse gemeenteraad sprak zich – op initiatief van de SP – uit tegen de bouw van een grote biomassacentrale die op de plek van de voormalige kolencentrale zou komen. Biomassa kost niet alleen enorm veel hout die in de wijde regio niet is te vinden, het levert ook schadelijke gassen en dus extra overlast op voor Nijmegen-West.
- Dankzij het collegebeleid met de SP, mag Nijmegen zich komend jaar Green Capital noemen en is daarmee de duurzaamste stad van Europa. Nijmegen kreeg deze titel onder andere vanwege het grote aantal woningen dat is geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen, reductie van gasgebruik, bussen die op groengas rijden en de inzet van wijkhelden die hun buurt schoonhouden.
- Gemeentelijke gebouwen zijn de afgelopen periode flink verduurzaamd, onder andere door het plaatsen van zonnecollectoren.
Onze belangrijkste plannen voor de komende jaren:
Ons sociale alternatief voor een gezonde leefomgeving
- De Nijmeegse gemeenteraad heeft in het verleden ingestemd om 1 miljoen euro te investeren in een “groene buffer” in Nijmegen West. Daarmee beperken we de overlast en uitstoot van extra verkeer dat vanaf de Oversteek over de Energieweg rijdt. De SP blijft pal achter de belofte van de groene buffer staan.
- We passen fluisterasfalt toe op wegen waar verkeerslawaai tegen of boven de wettelijke geluidsnormen zit. Op veel trajecten waar lijnbussen rijden, is er op verschillende plaatsen sprake van slecht asfalt en onaanvaardbare (geluids-)overlast.
- Rondom de S100 komt er extra aandacht voor verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van geluidsoverlast. We stimuleren het gebruik van minder vervuilende auto’s en scooters.
- De gemeente ontwikkelt een roetnorm die moet helpen om de schadelijke uitstoot van roetdeeltjes terug te dringen. We faciliteren en stimuleren schonere binnenvaart.
- Bij een nieuwe aanbesteding voor het openbaar vervoer dringen we bij de Provincie aan op de inzet van elektrische bussen.
- De gemeente betaalt niet mee aan de aanleg van een railterminal bij Valburg. Deze is overbodig en levert te veel overlast op voor de omgeving.
Ons sociale alternatief voor een duurzame stad
- De gemeente stimuleert en faciliteert bedrijven en particulieren bij het aanleggen van zonnepanelen. Daarnaast bevorderen we het lokaal opwekken van duurzame energie. In het bijzonder krijgen VVE’s hulp, en eventueel subsidie, om woningen te isoleren.
- Veel subsidies voor het energiezuinig maken van woningen komen nu terecht bij mensen die al over een goed gevulde portemonnee beschikken. Voor huurders wordt nu nog te weinig gedaan. Voortaan gaat minstens de helft van alle duurzaamheidssubsidies naar sociale huurwoningen, zodat woningcorporaties meer mogelijkheden krijgen huizen van huurders te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Huurders zijn immers evengoed gebaat bij lagere energielasten en bovendien valt hier vanwege het grote aantal corporatiewoningen een flinke slag te maken voor het milieu.
- Op alle gemeentelijke gebouwen zetten we zonnecellen als dat mogelijk en rendabel is.
- We onderzoeken of we rendabel zonnepanelen kunnen plaatsen op de geluidswallen langs de A73 bij Dukenburg en Lindenholt.
- We richten een gemeentelijk warmtebedrijf op om gebruikers van het warmtenet niet langer over te leveren aan het leveringsmonopolie van een marktpartij (NUON). Huishoudens betalen nu voor (rest)warmte meer dan nodig is. Bovendien kan de gemeente met een eigen warmtebedrijf ervoor zorgen dat de warmte ook op termijn duurzaam wordt opgewekt.
- De gemeentelijke organisatie geeft het goede voorbeeld en koopt zelf fairtrade, duurzaam en energiezuinig in en bij de aanschaf van apparatuur kiezen we voor energiezuinige varianten.
Ons sociale alternatief voor de afvalverwerking
- Nijmegen is landelijk gezien voorloper als het gaat om afvalscheiding; dit willen we zo houden. We handhaven de huidige nascheidingsmethode. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om – naast de groene zakken - ook grijze containers voor restafval te introduceren voor bewoners die dat willen. Grijze containers verminderen de kans op ongedierte, zoals ratten, in de wijken.
- De prijs van de groene en rode vuilniszakken wordt niet verhoogd.
Ons sociale alternatief voor de dieren
- We schaffen de hondenbelasting voor de eerste hond af. Hiermee maken we het goedkoper voor mensen om een huisdier te hebben. Een hond hebben als huisdier is niet alleen goed als gezelschap, maar ook voor het welzijn van (eenzame) mensen. Gemiste inkomsten worden gecompenseerd door de hondenbelasting voor tweede en volgende honden te verhogen.
- We zorgen voor voldoende hondenuitlaatplaatsen; enerzijds zodat honden voldoende ruimte hebben om te ravotten, maar ook om overlast van hondenpoep tegen te gaan.
- De Dierenambulance Nijmegen verricht belangrijk werk bij de opvang en verzorging van dieren en verdient daarvoor blijvende steun vanuit de gemeente.
- De gemeente verstrekt geen vergunningen aan evenementen waarbij wilde dieren in gevangenschap worden gebruikt.
- Bij het verlenen van vergunningen voor evenementen ziet de gemeente scherp toe op het welzijn van (show)dieren.
- In Nijmegen willen we geen megastallen en ontmoedigen we de bio-industrie.