h

wijken

Hoogbouw

Door vooral te kiezen voor herontwikkeling van bestaande locaties kunnen we openbare ruimte en groen sparen en zelfs uitbreiden waar het nodig is. Ook kan nieuw openbaar groen gerealiseerd worden door de toepassing van etagebouw waar dit mogelijk is.

Lees verder

Topsporthal

De topsporthal moet er komen, want VoCASA, Matrixx Magixx, Top Judo Nijmegen en Hazenkamp zijn toe aan een nieuwe accommodatie. Deze topsporthal moet geen prestigeproject worden, maar moet ten eerste voldoende ruimte bieden aan de sportclubs.

Lees verder

Geen grote Vmbo-scholen

We zetten ons in voor wijkgebonden en kleinschalige vmbo-scholen. Uitgangspunt is maximaal 600 leerlingen. Een grote vmbo-school in Lindenholt voor 840 leerlingen is wat ons betreft te groot.

Lees verder

Onderwijshuisvesting

Het is niet langer de bedoeling dat kansrijke scholen alleen maar groeien en kansarme scholen leeglopen. Dan betaalt de belastingbetaler enerzijds voor de uitbreiding van een school en anderzijds voor leegstand. Als vrijheid van onderwijs betekent dat we onnodig dubbel moeten betalen, doen wij daar niet aan mee. Daarom is het nuttig dat zogenaamde schoolplafonds worden vastgesteld om ongewenste groei tegen te gaan zodat scholen kleinschalig blijven.

Lees verder

Centraal inschrijfpunt onderwijs

We handhaven het centraal inschrijfpunt met als doel dat zoveel mogelijk kinderen in de eigen wijk naar school gaan. Als op elke school gegarandeerd goed onderwijs wordt gegeven in kwalitatief goede schoolgebouwen, dan is het totaal onnodig dat kinderen hun eigen school in de buurt voorbij lopen om naar een school te gaan ver van het ouderlijk huis. Dat laatste is eveneens slecht voor een goede integratie binnen wijk en buurt.

Lees verder

Opheffen verschil kansrijke en kansarme scholen

Helaas kennen we ook in Nijmegen het fenomeen dat naar de ene school veel kansrijke kinderen gaan en naar een andere school veel kansarme. Dit noemen we segregatie. Kansarme leerlingen hebben ouders met een laag inkomen en/of een lage opleiding, de rest van de kinderen noemen we kansrijk.

Lees verder

Open wijkschool

Kinderen die naar een van de twaalf open wijkscholen gaan, krijgen extra aandacht middels een ruim activiteitenpakket zoals gym, sport en cultuur. Er is veel aandacht voor eventuele achterstand- en opvoedingsbegeleiding.

Er zijn in de stad steeds meer ‘sportieve scholen'. Het is wenselijk dat ook het aantal 'kunst- en cultuurscholen' groeit.

Lees verder

Cultuurhistorie zichtbaar maken

Cultuurhistorie is wezenlijk voor de toekomst: voor de identiteit, samenhang, trots en het zelfbewustzijn van de stad en haar bewoners. Een rijk cultuurhistorisch profiel heeft een groot economisch belang, voor stadspromotie, voor toerisme, voor vestiging van bedrijven en bewoners. Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Het verleden van Nijmegen kent 3 hoogtepunten: de Romeinse oudheid, de Middeleeuwen en de periode van het industriële erfgoed. Daarom:

Lees verder

Kunstbus

In 2008 startte het experiment met de Nijmeegse Kunstbus. Aanleiding was dat veel scholen problemen hadden met het leerlingenvervoer naar musea. Het SP-voorstel om de Kunstbus te realiseren, bleek een schot in de roos. Jaarlijks brengen inmiddels meer dan 4000 leerlingen een bezoekje aan musea en andere podia. We houden de Kunstbus in stand en breiden het initiatief mogelijk uit naar nog meer basisscholen.

Lees verder

Geen bezuiniging bibliotheekfilialen, nieuw filiaal in Meijhorst

De bezuiniging op de wijkbibliotheken wordt teruggedraaid. Brakkenstein, Hatert, Hengstdal en Oud-West houden een wijkbibliotheek met een volwaardig aanbod van jong tot oud.

Ook andere wijkbibliotheken met een beperkte collectie worden stapsgewijs uitgebreid tot volwaardige filialen met een collectie voor alle leeftijden en doelgroepen.

Meijhorst krijgt weer een volwaardige wijkbibliotheek.

Lees verder

Pagina's

U bent hier