h

SP wil meerderheidsbelang gemeente bij warmtebedrijf

18 april 2025

SP wil meerderheidsbelang gemeente bij warmtebedrijf

Foto: wikicommons / wikicommons

De Nijmeegse SP-fractie wil dat de gemeente een meerderheidsbelang krijgt in het op te richten warmtebedrijf. De partij diende daartoe een amendement in bij de gemeenteraadsvergadering van 16 april, dat werd weggestemd door alle partijen behalve de SP en de PvdA. Volgens SP-fractievoorzitter Yurre Wieken is het een gemiste kans dat de raad akkoord gaat met het voorgestelde minderheidsbelang van 25,5%. “Een meerderheidsbelang voor publieke partijen is goed, maar dat moeten wel partijen zijn die democratisch verantwoording afleggen aan de bevolking. Alleen de gemeente doet dat, de andere aandeelhouders niet. Met een meerderheidsbelang hebben we als gemeente maximale invloed op de besluitvorming.”

Later dit jaar besluit de gemeente over het oprichten van een warmtebedrijf en het aanleggen van een warmtenet in Dukenburg. Nu wordt al wel besloten wat de verdeling van de aandelen in het op te richten warmtebedrijf gaat zijn. Het voorstel is: minimaal 50% voor het nog op te richten Gelders Warmtebedrijf (GWB), 5 tot 50 % voor de gemeente (met een voorkeur voor 25,5%), en 10% voor een op te richten energiecoöperatie voor bewoners. De SP stemde hier tegen, samen met de VVD en ODV. De SP stelde voor: 51% voor de gemeente, 39% voor GWB en 10% voor de coöperatie. Eerder stelde de SP ook al voor om de coöperatie 49% te geven, maar dat is door de raad weggestemd. 

 

Volgens de SP betekent een publiek meerderheidsbelang namelijk dat er democratische verantwoording moet worden afgelegd. Dat gebeurt bij de gemeente via verkiezingen. De aandeelhouders van het GWB zijn publieke partijen, maar daar zijn geen directe verkiezingen voor. Het GWB bestaat straks uit de provincie Gelderland, Firan BV en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG). Firan is een dochterbedrijf van Alliander, waarvan de aandeelhouders lokale en provinciale overheden zijn. Wieken: “Die democratische verantwoording is heel indirect en niet erg transparant. De provincie zelf is bijvoorbeeld maar voor 1% aandeelhouder in het GWB. Daarom moeten we in ons eigen warmtebedrijf een meerderheidsbelang hebben als gemeente. Door het warmtenet zitten mensen straks vast aan één energie-aanbieder. Als je een monopolie creëert, moet dat wel een democratisch monopolie zijn. We leggen dit nu voor decennia vast, dus wij kunnen geen genoegen nemen met plan wat maar gedeeltelijk de juiste kant op gaat.” 

Reactie toevoegen

U bent hier