h

Nijmegen compenseert huurders na aandringen SP

2 juli 2024

Nijmegen compenseert huurders na aandringen SP

Foto: Peter Asquith / Creative Commons

Nijmegen gaat huurders met blokverwarming alsnog compenseren. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Veel huurders kregen extreme naheffingen voor energiekosten, soms van meer dan 4000,-. De SP-fractie heeft meermaals voorstellen ingediend om deze huurders te compenseren. Fractievoorzitter Yurre Wieken: “Goed dat het gemeentebestuur eindelijk ingrijpt en deze huurders helpt, nadat wij er meermaals op aandrongen”. 

Huurders van blokverwarming kregen extreem hoge naheffingen, omdat woningcorporaties op een ongunstig moment een nieuw energiecontract afsloten. In bijvoorbeeld de complexen Leuvensehof, Insulinde en Vijverhorst kregen inwoners een brief dat zij duizenden euro’s moesten bijbetalen. De bewoners konden vanwege slechte isolatie weinig aan de stookkosten doen en dreigden door de naheffing in financiële problemen te komen.
De SP-fractie stelde vragen over de naheffingen en heeft meerdere voorstellen ingediend om de huurders te compenseren. Wieken: “De gemeenteraad ging niet mee met ons voorstel, sommige fracties vonden dat het geen crisis meer was. Gelukkig is het gemeentebestuur verstandiger en worden huurders nu alsnog gecompenseerd.”

Huurders worden via de woningcorporatie gecompenseerd en hoeven zelf geen aanvraag te doen. De SP-fractie blijft alert of huurders zonder blokverwarming ook extreme naheffingen krijgen, en of de isolatie van huurwoningen wordt verbeterd. 

Bijlage: de voorstellen en vragen die de SP heeft ingediend. 

Reactie toevoegen

U bent hier