h

SP stelt mondelinge vragen over huisvredebreuk bioscoop Carolus

18 juni 2024

SP stelt mondelinge vragen over huisvredebreuk bioscoop Carolus

Foto: Havang(nl) / Wikimedia Commons

Tijdens de raadsvergadering van 19 juni stellen de fracties van SP, PvdD, PvdA en GroenLinks vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de ontruiming van de voormalige Carolus-bioscoop. Daarbij werden leden van krakerscollectief Jantien op intimiderende wijze verjaagd, ondanks de huisvrede. SP-fractielid Noah Vetter: “Hier is intimidatie ingezet om bewoners hun rechten te ontnemen”.

De voormalige bioscoop stond al jaren leeg. Sinds begin vorige maand werd het gebouw door collectief Jantien gebruikt voor maatschappelijke initiatieven, zoals een inloop voor dak- en thuisloze mensen. Doordat de bewoners het pand al langere tijd gebruikten, was er sprake van huisvrede. In dat geval mag de eigenaar het leegstaande pand niet zomaar opeisen, maar moet hiervoor eerst naar de rechter stappen. Vetter: “Er werd eindelijk iets nuttigs gedaan met het leegstaande pand. Toen kwam de eigenaar opeens met een knokploeg aanzetten, in plaats van naar de rechter te gaan zoals het hoort”.
Na de ontruiming zijn leden van Jantien erin geslaagd weer in het pan
d te komen. Daar bleek dat de eigenaar geprobeerd heeft het pand onleefbaar en onveilig te maken door elektriciteitskabels door te snijden en vluchtwegen te blokkeren met beton.
De fracties willen van het college weten hoe zij het optreden van de eigenaar om bewoners te intimideren beoordeelt, of zij het gesprek aan wil gaan met Jantien en waarom de politie de huisvrede in eerste instantie niet herstelde, maar de bewoners verwees naar de rechter. 

Reactie toevoegen

U bent hier