h

SP wil 50 % sociale huur in Nijmegen

4 april 2023

SP wil 50 % sociale huur in Nijmegen

Foto: SP

Om de woningnood tegen te gaan, moet Nijmegen meer sociale huurwoningen bouwen. Niet 30 procent zoals de coalitie van GroenLinks, Stadspartij en D66 wil, maar 50 procent. De SP pleit daarvoor in een voorstel dat de raad 5 april bespreekt. Fractielid Yurre Wieken, opsteller van het voorstel: “De wachtrij voor een sociale huurwoning is in Nijmegen meer dan 20 jaar. Ondertussen raakt de gemeente grond voor dure koopwoningen aan de straatstenen niet kwijt. Hoog tijd voor betere prioriteiten.”

Nijmegen heeft vorig jaar veel minder grond verkocht gekregen dan gepland. Wat er nog wel verkocht werd, ging naar woningcorporaties. Wieken: “Aan projectontwikkelaars die dure koopwoningen bouwen krijgen we die grond niet verkocht. Daarmee kun je concluderen dat de vraag naar dit soort woningen dus veel lager is dan woningbehoefteonderzoeken suggereren. Ondertussen wachten veel mensen al heel lang op een sociale huurwoning – daar is namelijk wèl veel vraag naar. Recent ontwikkelde woningzoekende Jasper Hol een tool waaruit blijkt dat de wachttijd in Nijmegen meer dan 20 jaar is. Iedere maand wordt hij gemiddeld één maand langer. Eind-twintigers of zelfs dertigers wonen nog noodgedwongen thuis of in een studentenkamer.”

De SP wil daarom dat er meer sociale huurwoningen gebouwd worden: 50 procent in plaats van 30 procent. Wieken: “Rechtse partijen als D66 en VVD willen juist meer dure woningen, omdat dit ‘de doorstroom zou bevorderen’. Dat is de bekende trickle down-mythe van de liberalen. De werkelijkheid is dat veel mensen deze woningen gewoonweg niet kunnen betalen, wat ook wel blijkt dat het feit dat de gemeente de grond niet verkocht krijgt. De echte reden is een heel andere: duurdere woningen leveren de gemeente meer geld op bij de grondverkoop. Het gaat rechts dus niet om het aanpakken van de woningnood, maar om de portemonnee van de gemeente. Die er overigens ook niet op vooruit gaat wanneer de grond niet verkocht wordt. Huurwoningen leveren minder op, maar zijn wel een veilige investering: er is massaal vraag naar, en woningcorporaties bouwen wel. Alle grond die vorig jaar nog wèl verkocht werd, ging naar woningcorporaties. Dat zag je ook na de financiële crisis van 2008: er werd veel minder gebouwd, maar wat er nog wel gebeurde kwam van woningcorporaties. Meer sociale huur is dus goed nieuws voor woningzoekenden èn voor de portemonnee van de gemeente.”

Reactie toevoegen

U bent hier