h

SP adviseert huurders Hengstdal: stem tégen het warmtenet

19 april 2023

SP adviseert huurders Hengstdal: stem tégen het warmtenet

Foto: Co Stemerdink / SP Nijmegen

De Nijmeegse SP adviseert huurders van Woonwaarts in Hengstdal om tégen het geplande warmtenet (ook bekend als buurt-energiesysteem oftewel BES) te stemmen. Volgens SP-fractievoorzitter Hans van Hooft zitten huurders straks vast aan een warmtenet waar zij heel veel voor betalen en heel weinig voor terugkrijgen. Er gaat 14.000 euro aan huurgeld in het warmtenet zitten terwijl de prijs voor geleverde warmte vergelijkbaar is met stoken op gas. Daar bovenop wordt voor elke woning meer dan 10.000 euro subsidie verstrekt, omdat het anders een volstrekt onhaalbaar en onbetaalbaar plan zou zijn.

Huurders van Woonwaarts in de wijk Hengstdal moeten van het gas af. Althans, dat is het plan van Woonwaarts en de gemeente. Eerst moet 70 procent van de huurders akkoord gaan met het plan. De SP adviseert hen om tegen te stemmen en deelt flyers uit in de buurt met informatie. Van Hooft vat samen: “Gunstig rekenend betalen de huurders straks ongeveer evenveel voor warmte als nu voor gas. Mensen moet wel op elektra gaan koken, dus de elektriciteitsrekening gaat sowieso omhoog. Of een collectieve warmtepomp op elektriciteit goedkoper is dan zelf stoken met een gasketel, hangt sterk af van de prijsverhoudingen tussen gas en stroom. In alle rekensommetjes van de BES is gerekend met de prijsverhouding gas-electra op 1 januari 2022, toen die verhouding heel gunstig was. Inmiddels ziet dat plaatje er een stuk minder rooskleurig uit, waardoor warmte via het warmtenet bijna twee keer zo duur is geworden ten opzichte thuis stoken met gas."

Volgens de SP moet het BES-plan daarom van tafel. Van Hooft adviseert de huurders tegen het plan te stemmen. “Het is zeker goed als we van het gas af gaan en onze CO2-uitstoot verminderen. Dit warmtenet is echter niet de oplossing. Ze rekenen op een CO2-besparing van slechts 27 procent. Verder wordt er nog flink bijgestookt met gas. Dit warmtenet kost heel veel en doet weinig voor het klimaat. De prijs voor warmte gaat nauwelijks omlaag en kan ook wel eens duurder uitpakken. Vraag eens iemand met een eigen woning of die 14.000 euro zou investeren om straks ongeveer evenveel voor zijn warmte te betalen als nu met gas? Die zou je voor gek verklaren. Voor huurders wordt nu gedaan of ze het ei van Columbus hebben uitgevonden.”

Volgens Van Hooft moet Woonwaarts terug naar de tekentafel: “Je zou in elke woning ook fors kunnen investeren in goede isolatie en zonnepanelen, dan bespaart men waarschijnlijk meer dan een kwart aan CO2-uitstoot en de energierekening gaat dan echt omlaag.”

De manier waarop Woonwaarts de stemming organiseert is ook bedenkelijk. Van Hooft: “Woonwaarts wil met iedereen een keukentafelgesprek voeren en na afloop van dit gesprek een ingevuld stemformulier meenemen. Dat lijken wel Noord-Koreaanse toestanden. Eerst mensen volproppen met propagandapraatjes, en vervolgens onder toeziend oog van een medewerker van Woonwaarts het stemformulier laten invullen.”

Op dinsdag 9 mei is er een buurtavond door en voor bewoners in de Ark van Oost. De SP roept huurders in Hengstdal op deze bijeenkomst te bezoeken om eerlijke informatie te krijgen over het BES. Aanmelden kan via eerlijkebesinformatie@gmail.com

Reactie toevoegen

U bent hier