h

Informeer huurders over hun rechten

7 april 2022

Informeer huurders over hun rechten

Foto: Natascha / Creative Commons

Nijmegen moet studenten beter voorlichten over hun rechten als huurder. Dat vindt SP-fractievolger Menno Uphoff, die hierover vragen heeft gesteld aan het Nijmeegse college. “We voeren in Nijmegen al een goed beleid om huisjesmelkers de wind uit de zeilen te nemen, maar de informatievoorziening aan studenten moet beter. Iedereen moet kunnen vinden waar je je recht kan halen als huurder.”

Volgens de recente rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) doet Nijmegen het goed als het gaat om het bestrijden van huisjesmelkers. Zo zijn er veel woningen beschikbaar via studentenhuisvester SSH& en subsidieert Nijmegen Huurteams, waar studenten en andere huurders gratis juridische bijstand kunnen krijgen. Uphoff: “Waar het hem schort is de informatievoorziening aan studenten. Driekwart van de Nijmeegse studenten betaalt nog altijd teveel huur, maar het is voor hen niet direct duidelijk wat zij daaraan kunnen doen.”
Kamerzoekenden kunnen informatie vinden op de website IntoNijmegen, die echter vooral doorverwijst naar antikraak en Kamernet. “Kamernet is duur en als je antikraak huurt heb je bijna geen rechten. Ook is de website niet in het Engels beschikbaar, terwijl juist buitenlandse studenten extra voorlichting nodig hebben omdat zij minder bekend zijn met het Nederlandse rechtssysteem.”

De SP hoopt hier verandering in te brengen. Uphoff: “We kunnen als gemeente meer doen om studenten goed te informeren over hun rechten, bijvoorbeeld over huurbescherming en de maximale huurprijs. ook kan de gemeente beter verwijzen naar bijvoorbeeld Huurteams  op IntoNijmegen en de gemeentewebsite, in het Nederlands én het Engels. Dan kennen studenten hun rechten beter en wapenen we ze tegen huisjesmelkers.”

  

Reactie toevoegen

U bent hier