h

Breng de nachtbussen terug

5 april 2022

Breng de nachtbussen terug

Foto: Matthias van Hunnik / SP Gelderland

De Nijmeegse SP pleit voor de terugkeer van de nachtbus in Nijmegen. Tijdens de coronacrisis verdwenen de nachtbussen vanwege het toen lage aantal reizigers. Inmiddels is deze crisismaatregel vast opgenomen in de dienstregeling voor 2022. “De pandemie is misbruikt om bezuinigingen erdoor te drukken”, meent SP-fractievolger Yurre Wieken.

Tijdens de coronalockdowns waren er weinig busreizigers, waardoor enkele lijnen – waaronder de nachtbussen – tijdelijk werden opgeheven. Met ingang van de dienstregeling 2022 werd dit permanent gemaakt, ondanks het vervallen van alle coronamaatregelen. Nu die maatregelen weg zijn, moeten de bussen weer terugkomen, vindt de SP. De SP sluit daarmee aan bij pleidooien van reizigersvereniging Rover en Studentenvakbond AKKU.

Wieken: “Al vóór corona was de provincie aan het snijden in het busvervoer. Nu worden tijdelijke crisismaatregelen permanent gemaakt en staan reizigers in de kou. De nachtbussen zijn belangrijk voor nachtwerkers die terug naar huis willen, en voor studenten die vanwege de sociale onveiligheid liever niet ’s nachts over straat fietsen. Corona is ook nog onder ons. Doordat geschrapte lijnen niet terugkeren zitten de overgebleven lijnen soms juist voller. Dat maakt het besmettingsgevaar groter. Bovendien is het openbaar vervoer juist nu van groot belang: als we naar een duurzame samenleving willen, zullen we eerder méér dan minder bussen nodig hebben. Bezuinigingsmaatregelen als deze jagen mensen juist terug de auto in. De gemeente moet daarom bij de provincie en vervoerder Breng eisen dat de nachtbussen en andere wegbezuinigde buslijnen weer terugkeren.”

  

Reactie toevoegen

U bent hier