h

Pak overlast onderhoudswerkzaamheden treinen aan

2 november 2021

Pak overlast onderhoudswerkzaamheden treinen aan

Nijmegen moet meer doen om de verwachte overlast voor bewoners van het Ridderspoor en de Anjelierenweg tegen te gaan. De buurtbewoners vrezen ’s nachts ernstige overlast door de plannen van ProRail om onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden te houden voor de treinen. SP-gemeenteraadslid Yurre Wieken pleit voor meer maatregelen tegen deze overlast.

Wieken: “De bewoners hebben de gemeenteraad opgezocht met hun zorgen en als SP zijn we ook langs geweest in de buurt. Er wordt slecht gecommuniceerd, voor de bewoners is onduidelijk wie zij moeten aanspreken. Er zijn meerdere partijen betrokken – gemeente, NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), waardoor mensen naar het kastje van de muur worden gestuurd. Er zijn zienswijzen ingediend, daar is niets mee gedaan.”

Inmiddels is duidelijk dat de werkzaamheden verband houden met een zogeheten tracébesluit van het ministerie. Wieken: “We kunnen dit als gemeente dus niet tegenhouden. Wel kunnen we meer maatregelen tegen geluidsoverlast eisen. De gemeente moet namelijk nog een ‘omgevingsplan’ maken en vergunningen verstrekken aan ProRail. Daarin kun je als voorwaarde geluidsmaatregelen opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een groene geluidswal die de overlast tegengaat. De gemeente vindt dat niet nodig omdat er (naar verwachting) ‘geen normen worden overschreden’, maar volgens mij is er een heldere boodschap uit de buurt die belangrijker is dan de papieren werkelijkheid op het stadhuis.”

Reactie toevoegen

U bent hier