h

Stop de huurstijging, 0 % is genoeg

8 juni 2020

Stop de huurstijging, 0 % is genoeg

Foto: SP / SP

De Nijmeegse SP roept de regering en verhuurders op om 1 juli niet de huren te verhogen. “In crisistijd moet je de huren niet verhogen, maar juist een helpende hand bieden”, aldus gemeenteraadslid Biljana Marković. “Nu de coronacrisis langer duurt en voor steeds meer mensen ingrijpende financiële gevolgen heeft, moeten de huren niet omhoog. De afgelopen jaren zijn de woonlasten explosief gegroeid. Prijzen van huurwoningen rijzen de pan, zowel in de sociale -  als in de particuliere sector. Dit kan niet langer zo!”. Komende woensdag dient de SP een motie in met deze oproep.

Volgens het Nibud hadden vóór de crisis al 800.000 huurders financiële problemen. Het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties (KWC) meldt dat nog eens 360.000 corporatiehuurders nu zeggen in grote financiële onzekerheid te zitten. Marković: “Deze huurders zijn flexwerkers of mensen met een 0-urencontract die van de ene op de andere dag geen inkomen meer hebben omdat hun werk gestopt is, of omdat hun werkgever failliet gaat. De rekeningen stapelen zich al snel op en dan helpt het  zeker niet als ze vanaf 1 juli ook nog eens een huurverhoging voor de kiezen krijgen. Bij veel mensen gaat het al snel om een paar tientjes per maand.”

De Eerste Kamer nam op 21 april een motie aan van SP-senator Tiny Kox die de regering opriep de huren dit jaar niet te laten stijgen. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (D66) weigert vooralsnog om deze uit te voeren. Marković: “Dat laat maar weer zien dat het belangrijk is de druk erop te houden. Bovendien, corporaties en particuliere verhuurders hoeven niet op Den Haag te wachten. Zij kunnen nú besluiten de huren niet te verhogen.

De SP roept huurders op de petitie 0% is genoeg te tekenen en de flyer die in een oplage van 10.000 in Nijmegen wordt verspreid achter het raam te hangen. Er kunnen ook grotere posters besteld worden.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier