h

Groen licht voor Skaeve Huse

14 mei 2020

Groen licht voor Skaeve Huse

Foto: Arrels Fundacío / Creative Commons

Er komen Skaeve Huse in Weezenhof. Woensdagavond 13 mei ging de gemeenteraad akkoord met de plannen. De SP steunt de Skaeve Huse en is blij dat er eindelijk een knoop is doorgehakt. Wel hamert gemeenteraadslid Marij Feddema erop dat de evaluatie over vijf jaar geen wassen neus wordt.

Het concept skaeve huse is uit Denemarken overgewaaid naar Nederland. Het gaat om aangepaste woningen voor mensen die niet kunnen functioneren in een normale woonomgeving. De woningen staan op afstand van de rest van de wijk en de bewoners worden begeleid door een sociaal beheerder. Zo kunnen zij redelijk zelfstandig functioneren zonder dat zij voor grote overlast zorgen in de buurt. In Nijmegen wordt al jaren gesproken over de komst van Skaeve Huse in Weezenhof. Afgelopen woensdag werd de knoop doorgehakt.

De SP steunt de plannen maar plaatst wel kritische kanttekeningen. Feddema: “Er zijn veel zorgen over overlast in de buurt. Die begrijp ik, want deze mensen zijn immers wegens overlast uit hun vorige woning gezet. Het succes van de Skaeve Huse hangt voor een groot deel af van het betrekken van de buurt. Daar is een buurtbeheerplan voor. Over vijf jaar komt er een evaluatie, iets waar de SP al in een vroeg stadium om vroeg. Die evaluatie mag geen wassen neus zijn: blijkt het echt niet te werken, dan moeten we ermee stoppen.  Maar we moeten ze nu wel een kans geven. Het gaat om mensen met psychische problemen die net als iedere Nijmegenaar recht hebben op een plek om te wonen.”

Reactie toevoegen

U bent hier