h

Stop de huurexplosie in Jerusalem

29 januari 2020

Stop de huurexplosie in Jerusalem

Foto: Jeroen Kolkman / SP Nijmegen

Nijmegen moet zich inspannen voor het behoud van goedkope woningen in de Heseveldse buurt Jerusalem. Dat vindt de SP in reactie op de huurders van Talis die protesteren tegen de forse huurverhogingen na de renovatie van hun woning. Op 29 januari dient SP-gemeenteraadslid Biljana Marković een voorstel in dat het gemeentebestuur oproept om met woningcorporatie Talis om de tafel te gaan.

De huurders van Talis in Jerusalem voeren sinds vorig jaar samen met de SP actie tegen de stijgende huurprijzen in hun wijk. Sommige huurders gaan er per maand fors op achteruit, ook wanneer de huurtoeslag wordt meegerekend. De SP wil dat de goedkope huurwoningen in de wijk behouden blijven. “Talis hinkt op twee gedachten”, zegt Marković. “Namelijk: is het sloop en nieuwbouw, of renovatie? Tegen de gemeente zeggen ze dat het technisch een renovatie is en geen nieuwbouw, omdat de fundering blijft liggen. Zo komen ze onder afspraken uit om de woningen gasloos te maken. Tegen de huurders zeggen ze juist dat het nieuwbouw is, wat betekent dat men voor de nieuwe huurwoning de maximale huurverhoging krijgt. Dat kan natuurlijk niet allebei kloppen. De gemeente moet niet akkoord gaan met sloop en nieuwbouw, en alleen een vergunning verstrekken voor een renovatie. En er moet bij Talis op worden aangedrongen dat de huurprijzen niet verder stijgen dan is toegestaan volgens de voorwaarden bij renovatie. Op deze manier houden we ook de voorraad goedkope huurwoningen op peil. In de prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporaties is namelijk afgesproken dat 20 % van de woningen niet duurder mag zijn dan € 432,51. De afgelopen jaren daalt het aantal woningen in die categorie echter. Als Talis in Jerusalem alleen maar woningen oplevert van 619-663 euro, wordt dat er niet beter op. Veel huurders staat het water al aan de lippen. Er is een enorm tekort aan goedkope huurwoningen in Nijmegen en dat wordt alleen maar groter. Als die er niet komen in Jerusalem, laten we een enorme kans liggen. Het tij moet nu echt gekeerd worden.”

Reactie toevoegen

U bent hier