h

Vrijkomend geld BrengFlex investeren in beter ov

9 oktober 2019

Vrijkomend geld BrengFlex investeren in beter ov

Foto: SP / SP

Nu de proef met BrengFlex in december stopt, moet het vrijkomende geld geïnvesteerd worden in het verbeteren van het openbaar vervoer. Dat bepleit de SP in Nijmegen, waar ongeveer de helft van het budget van BrengFlex besteed wordt.

Afgelopen april pleitten de SP voor het schrappen van BrengFlex. In 2018 werd er 2,8 miljoen euro besteed aan 9000 ritten per maand met gemiddeld 1,2 passagier – zo’n 25 euro per passagier dus. Yurre Wieken, gemeenteraadslid namens de SP: “Lijn 4 in Aldenhof werd gekortwiekt heeft omdat die niet ‘rendabel’ zou zij: 'te weinig reizigers'. Ondertussen investeerde de provincie in een BrengFlex dat 25 euro per passagier kostte.  Wat dat betreft werden we als SP op onze wenken bediend, want in juli werd bekend gemaakt dat de proef met BrengFlex om precies die reden gestopt zou worden.”

Nu is de vraag: waar gaan de Flexgelden heen? Wat de SP betreft naar het gewone openbaar vervoer. Wieken: “Aldenhof bijvoorbeeld zit te smachten om een goede busverbinding, in plaats van het karige pendelbusje wat nu door de wijk rijdt. Circa de helft van de BrengFlex-ritten betrof Nijmegen, dat zou dus ongeveer 1,4 miljoen euro moeten zijn. Meer dan genoeg om voor een betere busverbinding tussen Aldenhof en de rest van de stad te zorgen. De buurt heeft al meerdere goed onderbouwde voorstellen ingediend om daarvoor te zorgen.”

Wat er in ieder geval niet moet gebeuren, is dat het gat gevuld wordt met geld dat is bestemd voor de zorg. Wieken: “Uit antwoorden op vragen van de Statenfractie van de SP blijkt dat de provincie denkt aan het inzetten van de AVAN-Regiotaxi om BrengFlex te vervangen. De Regiotaxi wordt niet betaald door de provincie, maar uit het zorgbuget van de gemeente. Daarmee gooit de provincie – die 4 miljard op kas heeft - het probleem in feite over de schutting. Wat de SP betreft is het absoluut niet de bedoeling dat er zorggelden besteed worden aan regulier openbaar vervoer. Nijmegen zou samen op moeten trekken met andere gemeenten waar BrengFlex in december verdwijnt om dit te voorkomen.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier