h

Extra steun voor Huurteams

5 juni 2019

Extra steun voor Huurteams

Foto: SP

Stichting Huurteams Nijmegen, die huurders bijstaat in conflicten met hun huisbaas, krijgt vanaf dit jaar extra steun van de gemeente. Het stadsbestuur heeft bekend gemaakt dat het subsidiebedrag verhoogd wordt van van 40.000 naar 60.000 euro per jaar. Dit nadat coalitiepartijen SP, GroenLinks en D66 afgelopen najaar een voorstel indienden om Huurteams extra steun te geven.

Fractievoorzitter Hans van Hooft: “Het Huurteam doet goed werk. Afgelopen jaar is de  Nijmeegse huurder bijna 385.000 euro aan teveel betaalde huur bespaard. Veel huisbazen vragen namelijk meer geld dan mag volgens het landelijke puntensysteem, dat bedoeld is om uitbuiting van woningzoekenden tegen te gaan. Helaas is het nog niet zo eenvoudig om dan je recht te halen, want huisjesmelkers bluffen erop los en deinzen niet voor terug voor intimidatie of zelfs bedreiging. Dan is het goed dat er een Huurteam is dat huurders kan bijstaan.”

Van Hooft hoopt wel op actie van de wetgever, want hoewel Huurteams goed werk doet lijkt het een beetje op dweilen de kraan open. In 2017 bleek uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat driekwart van de Nijmeegse huurders teveel huur betaalt, met een gemiddeld bedrag van 50 euro boven wat mag volgens het puntensysteem. Van Hooft: “Den Haag moet snel vaart maken met het aan banden leggen van dit soort praktijken, want eigenlijk zou zoiets als het Huurteam natuurlijk overbodig moeten zijn. De SP heeft daarom in de Tweede Kamer voorstellen aangenomen gekregen om van huisjesmelkerij een economisch delict te maken en pleit voor hoge boetes wanneer er teveel huur gevraagd wordt. Nu moet na een vonnis van de Huurcommissie alleen de teveel betaalde huur teruggestort worden, maar dat schrikt kennelijk niet genoeg af. “

Reactie toevoegen

U bent hier