h

SP: sluiting politiebureaus in het weekend onacceptabel

22 oktober 2018

SP: sluiting politiebureaus in het weekend onacceptabel

Foto: Marloes Piepers / SP Nijmegen

De Nijmeegse SP vindt het onacceptabel dat het hoofdbureau van de politie in het weekend gesloten is. Dit zegt de partij in reactie op berichtgeving van de Gelderlander van 20 oktober. Tevens zijn er vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Yurre Wieken, fractievolger van de SP in de gemeenteraad: “Bij een goede misdaadbestrijding en zichtbare politie hoort ook een goede dienstverlening. Dat mensen die aangifte komen doen van een ernstig misdrijf voor een dichte deur staan en moeten wachten tot er een auto gestuurd kan worden om ze binnen te laten, is echt onverteerbaar. Als we veiligheid serieus willen nemen dan hoort het bureau zo vaak mogelijk open te zijn. Dat de tiende stad van Nederland het hoofdbureau het hele weekend sluit is pure armoe”

De politietop en vakbond ACP spreken elkaar tegen over de oorzaak van de sluiting: volgens de top gaat het om nieuw beleid waarbij vaker aangifte op locatie gedaan wordt, volgens ACP komt het wel degelijk door capaciteitsgebrek. De politiechef erkent wel dat ziekteverzuim tevens een rol speelt. Wieken: “Hier moet duidelijkheid over komen. Het capaciteitsgebrek bij de politie is al jaren een probleem. Er is dit jaar door Den Haag extra geld aangekondigd voor de politie, maar hoeveel daarvan komt naar onze regio? En zijn de problemen daarmee opgelost? Wij hopen op een helder antwoord, want op deze manier beknibbelen op de toegankelijkheid van de politie is wat ons betreft geen optie”.

Foto: Marloes Piepers / SP Nijmegen

Lees hieronder de vragen van de SP aan het stadsbestuur:

  1. Wat is de reden dat het hoofdbureau in Nijmegen in het weekend gesloten is?
  2. Deelt het college het standpunt van de SP dat een goede publieke dienstverlening betekent dat het politiebureau zo vaak mogelijk open zou moeten zijn?
  3. Deelt het college de zorgen van de SP over de werkdruk bij de politie?
  4. Is het college van mening dat aangifte op bureau, op locatie of via internet elkaar qua capaciteitsbesteding bij de politie zouden moeten uitsluiten? Of moet het ook naast elkaar kunnen bestaan?  
  5. In de Gelderlander is tevens te lezen dat wanneer buiten kantoortijden aanbelt bij het politiebureau om aangifte te doen van een ernstig misdrijf, er een auto naar het bureau gestuurd wordt om de aangifte alsnog op te nemen. Hoe vaak komt het voor dat Nijmegenaren in een dergelijke situatie voor een dichte deur staan?
  6. Vindt het college het acceptabel dat mensen die aangifte komen doen van een ernstig misdrijf op deze manier bediend worden?
  7. Eerder dit jaar zijn door de regering 291 miljoen aan  extra investeringen in de politie aangekondigd. Hierdoor moeten er 770 extra agenten en rechercheurs in de wijken komen. Is bekend hoeveel van dit bedrag zal worden geïnvesteerd in Gelderland-Zuid? Zo ja, om welk bedrag gaat het? Hoeveel fte kan daarvan in Nijmegen worden aangesteld, bijvoorbeeld om het bureau in het weekend open te houden?
  8. Verwacht het college dat de capaciteitsproblemen bij de politie hiermee zijn opgelost, zodat nieuwe werkwijzen als ‘aangifte op locatie’ niet meer ten koste gaan van de openstelling van het bureau in het weekend?

Reactie toevoegen

U bent hier