h

Bewoners Aldenhof boos: “Breng doet niks voor onze bus”

3 september 2018

Bewoners Aldenhof boos: “Breng doet niks voor onze bus”

Foto: SP

Bewoners van de Dukenburgse wijk Aldenhof blijven strijden voor verbetering van hun buslijn.  Volgende week pleiten zij bij de Gelderse Provinciale Staten voor het doortrekken van lijn 4 naar Hatert en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. De reden is het bericht dat vervoerder Breng niet voornemens is lijn 4 aan te passen in de nieuwe dienstregeling voor 2019. Naar verluidt wordt er pas voor 2020 nagedacht over een oplossing. Bewoners uit Aldenhof, samen met SP Nijmegen verenigd in een comité, doen een oproep aan het provinciebestuur en Breng: maak met onze bus, een grotere lus.

Robertjan van Putten, namens het buurtcomité; “Gedeputeerde Conny Bieze van de VVD deed ons in februari een paar beloftes. Maar beloven is ook nakomen. Ons voorstel is heel simpel: maak met de pendelbus een grotere lus. Als daar geld voor nodig is dan heeft de provincie dat in overvloed. Ze weten van gekkigheid niet eens hoe ze ervan af moeten komen. De bewoners van Aldenhof weten gelukkig nog wel een nuttige bestemming.”

Sinds december 2017 is Aldenhof verstoken van een goede buslijn. Lijn 4, die eerst vanuit Aldenhof va Hatert naar het centrum reed, is sindsdien gedegradeerd tot 8-persoons pendelbusje dat niet verder rijdt dan station Dukenburg en Lindenholt. In het voorjaar heeft het bewonerscomité zelf een alternatief voorstel ingediend: ze willen niet terug naar de oude situatie, maar wel een betere pendelbus met een extra grote lus, dus doortrekking naar Hatert en CWZ.

Bewoners hebben sinds najaar 2017 al diverse acties ondernomen: er is een muziekprotest geweest in bus, er is meermaals ingesproken bij de Nijmeegse gemeenteraad en de Provinciale Staten van Gelderland, en een petitie is meer dan 1500 keer ondertekend.

De gemeenteraad van Nijmegen steunde de bewoners tot twee maal toe in grote meerderheid en heeft het Nijmeegse stadsbestuur opgedragen zich bij de provincie en vervoerder Breng hard te maken voor doortrekking van lijn 4. Ook Yurre Wieken, van SP Nijmegen en inwoner van Aldenhof: “Voor heel Dukenburg is doortrekking van de bus naar het ziekenhuis een vooruitgang. De Nijmeegse gemeenteraad steunt ons ook. Dat signaal kan en mag Breng niet negeren.”

In de nieuwe concept-dienstregeling van Breng, die komende december ingaat, verandert Breng echter niets aan lijn 4. Op 12 september krijgt de provincie daarom opnieuw bezoek van een groep bewoners van Aldenhof.

Reactie toevoegen

U bent hier