h

Bewoners Zwanenveld in gesprek met wethouder Tiemens over schimmelwoningen

13 juli 2018

Bewoners Zwanenveld in gesprek met wethouder Tiemens over schimmelwoningen

Bewoners uit de wijk Zwanenveld, die ontevreden zijn over verhuurder Portaal, hebben een gesprek gehad met wethouder Tiemens. Ze verzochten de wethouder om in gesprek te gaan met woningbouwcorporatie Portaal over de aanpak van de woningen in hun wijk. Vorig jaar zijn de huurders in actie gekomen en er gaat spoedig begonnen worden met renovatie van de woningen. Maar de meest forse klachten, zoals schimmel en vocht in sommige huizen, worden door Portaal niet  opgelost. “Wanneer worden onze huizen nu schimmelvrij gemaakt en wanneer is Portaal hier nu eindelijk duidelijk over? We voelen ons letterlijk in de kou staan. De renovatie is maar voor de schijn.” aldus een van de huurders. Wethouder Tiemens (GroenLinks) heeft aangegeven met Portaal in gesprek te gaan over de aanpak van schimmelwoningen.

De bewoners van Zwanenveld gaven een jaar geleden bij een buurtonderzoek van de SP aan dat zij last hebben van schimmel en tocht in hun woningen. Er volgden handtekeningenacties en Portaal werd uitgenodigd voor een gesprek in de wijk. Inmiddels is er een klankbordgroep opgericht en binnenkort start Portaal met een renovatie van de woningen. Woningen worden geschilderd, asbest wordt verwijderd en huizen krijgen dubbel glas en nieuwe voordeuren. SP raadslid Marij Feddema is nauw betrokken bij de huurders: “Het lijkt een mooie overwinning, maar er wordt nog steeds niets gedaan aan schimmel en vocht, waar sommige huizen mee te kampen hebben. Er zijn woningen waar het vocht langs de muren loopt en de schimmel op behang en vloer voor grote, zwarte plekken zorgt. Dit kan zo echt niet langer. Bewoners hebben recht op een gezond huis. Het is tijd dat Portaal niet alleen kiest voor uiterlijk schoon maar voor een écht gezonde woning.”

De verhalen van de bewoners maken zichtbaar indruk op de wethouder. Een van de huurders vertelde dat zij met haar gezonde kinderen in Zwanenveld is komen wonen. Haar kinderen hebben nu medicatie voor de luchtwegen nodig als gevolg van de ongezonde woning. De andere huurder woont in een hoekwoning, bij haar zijn de klachten nog erger. “In de winter krijg ik het niet warm en Portaal zegt dat ik alle ramen open moet zetten om te luchten, om schimmel uit het huis te verdrijven. Ik probeer hier al jaren wat aan te doen maar Portaal negeert mijn klachten. Ze zien mij als lastig, omdat ik voor mijzelf opkom. Dit houd ik zo niet vol. Verhuizen is dan nog de enige optie.”

Wethouder Tiemens heeft toegezegd met verhuurder Portaal in gesprek te zullen gaan en te praten over de schimmel aanpak en het respectloos omgaan met bewoners. Om dit te benadrukken kreeg ze van de huurders “zelfkweek oesterzwammen” aangeboden. Inmiddels is bekend geworden dat de wethouder al direct actie heeft ondernomen en contact met Portaal heeft gehad. 

Reactie toevoegen

U bent hier