h

SP samen met huurders in actie tegen schimmelhuizen

11 december 2017

SP samen met huurders in actie tegen schimmelhuizen

Foto: Marij Feddema

De SP slaat landelijk en lokaal de handen ineen voor gezonde en goed onderhouden huurwoningen. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman wil dat huurders een afdwingbaar recht krijgen zodat schimmel wordt aangepakt. Daarnaast zal ze in de Tweede Kamer pleiten voor een landelijk actieplan tegen schimmelwoningen. Op tientallen plaatsen in ons land komen huurders al in opstand tegen ongezonde woningen, gesteund door de SP. Zo ook in Nijmegen.

Marij Feddema, fractievolger bij SP Nijmegen: “In Zwanenveld trof de SP veel huurders aan die last hadden van tocht en schimmel in hun huis. Deze bewoners zijn samen met de SP in actie gekomen om een eind te maken aan dit soort ongezonde toestanden.”

Tweede Kamerlid Beckerman: “Ik heb veel mensen gesproken die letterlijk ziek worden van hun eigen huis. Kleine kinderen die al heel jong medicijnen en astma-puffertjes moeten gebruiken. Bewoners van dit soort woningen worden vaker ziek, leven korter en doen dat in minder goede gezondheid. Dat is onbestaanbaar.” Schimmels in woningen worden een steeds groter probleem in met name sociale huurwoningen. Had in 2007 nog slechts 9% van de huizen schimmels, uit een recent onderzoek blijkt dat dit percentage is opgelopen naar 43%. Veel verhuurders investeerden weinig aan onderhoud. Dat is mede te wijten aan een door de regering opgelegde belasting voor betaalbare huurwoningen, de verhuurderheffing.

Beckerman vroeg in mei al om een landelijke actieplan tegens schimmelwoningen. “De Tweede Kamer moet zich zorgen maken over de gezondheid van minstens een half miljoen mensen in schimmelwoningen. In onze eigen Woningwet staat dat verhuurders een zorgplicht hebben. Dat blijkt in de praktijk vaak een papieren tijger. Dat moet echt anders.” Beckerman pleit voor een landelijk actieplan tegen schimmel, een centraal meldpunt voor huurders, een recht van de huurder om te eisen dat een woning wordt opgeknapt, een boete voor verhuurders die dat aan hun laars lappen en een korting op de verhuurderheffing die door verhuurders verplicht moet worden geïnvesteerd in de aanpak van vocht- en schimmeloverlast.

Beckerman doet haar voorstellen bij de Tweede Kamer behandeling Rijksbegroting voor Wonen.

Reactie toevoegen

U bent hier