h

Gedupeerde Portugese arbeiders gecompenseerd

2 maart 2017

Gedupeerde Portugese arbeiders gecompenseerd

De gedupeerde Portugese betonwerkers die aan de brug over de nevengeul bij de Waal werkten krijgen compensatie. De gemeente Nijmegen betaalt de Portugezen, die door het uitzendbureau Rimec voor in totaal 240.000 euro werden benadeeld, binnenkort een compensatievergoeding. 

SP-wethouder Bert Velthuis: "Zo'n vijfendertig Portugezen werden voor samen 240.000 euro benadeeld. Ze moesten onder andere 1000 euro per maand betalen voor hun krappe woningen. Wij staan ervoor dat werknemers in onze stad fatsoenlijk behandeld worden, zeker wanneer de gemeente zelf opdrachtgever is. Eigenlijk zou Rimec als aannemer moeten betalen, maar Rimec is failliet gegaan waardoor compensatie niet af te dwingen is. De gemeente is officieel niet verantwoordelijk, maar wij vinden het niet kunnen dat deze mensen misbruikt zijn en daarvoor niets terug zouden krijgen. Daarom krijgen zij van Nijmegen een derde van het bedrag vergoed dat zij hebben misgelopen: maximaal 80.000 euro.”

Tot 1 april kunnen de gedupeerde Portugezen zich melden bij de gemeente. Tot nu toe hebben zich 25 van hen gemeld. iLent en Rijkswaterstaat hebben geweigerd hen te compenseren. Velthuis: “Nijmegen neemt haar morele verantwoordelijkheid. Ik betreur het dat de andere betrokken partijen dit nalaten. Dit soort praktijken hoort niet thuis in ons land.” 

Reactie toevoegen

U bent hier