h

“Overvolle treinen Maaslijn zijn een probleem”

25 juni 2012

“Overvolle treinen Maaslijn zijn een probleem”

In mei heeft de SP een onderzoek gehouden onder de reizigers van de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond. In totaal werden bijna 1700 enquêtes opgehaald. Belangrijkste conclusies zijn dat 66 procent van de reizigers vindt dat er te weinig zitplaatsen zijn en dat bijna 60 procent van de reizigers dit als een probleem ervaart. Het onderzoek is voor de SP aanleiding om in oktober actie te voeren voor dubbel spoor tussen Roermond en Nijmegen.

Ook op het Nijmeegse Centraal Station en op station Heyendaal zijn veel reizigers ondervraagd.

Veel reizigers zijn ontevreden over de overvolle treinen. Op sommige stations blijven zelfs mensen achter omdat ze niet meer in de trein passen. De SP vindt dit niet kunnen. Doordat de Maaslijn maar één spoor heeft, is het aantal treinen dat kan rijden beperkt en ontstaan er gemakkelijk vertragingen waardoor de dienstregeling regelmatig in het honderd loopt. Thijs Coppus, fractievoorzitter van de Limburgse statenfractie: "Er is maar één goede oplossing voor al deze problemen en dat is verdubbeling van het spoor.”

Ook opvallend: Op station Heyendaal vertelden veel reizigers dat ze dikwijls vanaf de universiteitscampus de bus nemen naar het Centraal Station om zo een zitplaats in de drukke Veoliatreinen te bemachtigen.

Naar aanleiding van het onderzoek wordt een rapport opgesteld. Dit zal eind juli aan vervoerder Veolia, spoorbeheerder Prorail en de betrokken provincies en gemeenten worden aangeboden. Daarnaast komt de SP met een plan voor spoorverdubbeling, in oktober wordt hier actie voor gevoerd.

U bent hier