h

SP feliciteert reizigers met voorlopig behoud strippenkaart

6 oktober 2010

SP feliciteert reizigers met voorlopig behoud strippenkaart

Minister Eurlings heeft woensdag in de Tweede Kamer gezegd dat de strippenkaart niet in november wordt afgeschaft in Oost-Nederland. Daarmee heeft de Minister een stokje gestoken voor het plan van ondermeer de Stadsregio Arnhem-Nijmegen dat mensen per 18 november alleen nog maar met de ov-chipkaart zouden kunnen reizen. De SP is blij met het uitstel omdat er nog te veel dingen misgaan met het gebruik van de ov-chipkaart en omdat de kaart mensen op extra kosten jaagt.

Nijmeegs SP-gemeenteraadslid Jola van Dijk: “Het is goed dat de strippenkaart voorlopig blijft. We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor een te snelle invoering van de ov-chipkaart. Vorige maand nog heeft de gemeenteraad van Nijmegen op initiatief van de SP opnieuw haar zorgen geuit en de problemen aangekaart bij de Stadsregio. Die boodschap kwam echter niet aan bij de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Nu is er mede door aandringen van de SP Tweede Kamerfractie alsnog geluisterd naar de klachten en kritiek van reizigers, buschauffeurs en reizigersorganisaties. De Stadsregio moet maar een pas op de plaats maken en niet meer het beste jongetje van de klas spelen”

De SP heeft afgelopen zomer Gelderse gedeputeerde van Haaren en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen een zwartboek aangeboden waarin de knelpunten van het gebruik van de ov-chipkaart verwoord worden. Falende apparatuur en onacceptabele prijsverhogingen ten opzichte van de strippenkaart zijn aan de orde van de dag. Tijdens het debat in de Tweede Kamer erkende Minister Eurlings onder andere dat bepaalde regio’s en bepaalde groepen mensen te maken krijgen met forse prijsstijgingen door de ov-chipkaart. Van Dijk: “Nijmegen is een sprekend voorbeeld van een gemeente waar mensen veel meer moet gaan betalen voor dezelfde reis met de bus. Uit onderzoek van de Stadsregio zelf blijkt dat Nijmeegse reizigers gemiddeld 8,5% meer betalen door de ov-chipkaart.”

Nu de Minister aangegeven heeft dat de strippenkaart niet per 18 november afgeschaft zal worden, zal in de toekomst opnieuw beoordeeld moeten worden of het openbaar vervoer in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen voldoet aan alle eisen voor het afschaffen van de strippenkaart. Van Dijk: “Dit betekent dat de strippenkaart in ieder geval tot 1 februari gebruikt zal kunnen worden. En het is maar zeer de vraag of alle problemen met de ov-chipkaart tegen die tijd wel opgelost zijn. Zo heeft de Minister bijvoorbeeld aangegeven dat veel meer mensen uit zichzelf de ov-chipkaart moeten gebruiken. Het belangrijkste is dat de ov-chipkaart in het belang van reizigers is, zolang dat niet het geval is zullen wij niet akkoord gaan met afschaffing van de strippenkaart.” Afgelopen maand heeft de SP een 15puntenplan gepresenteerd met voorwaarden voor een zorgvuldige invoering van de ov-chipkaart.

OV-chipkaart nu alleen goed voor vervoerders
Oosten van Nederland voorlopig niet onder dwang aan de OV-Chipkaart

U bent hier