h

SP wil airco in stadsbussen

13 juli 2010

SP wil airco in stadsbussen

De tropische temperaturen van de afgelopen 2 weken hebben gezorgd voor een extreem hoge temperatuur in de stadsbussen. Reizigers zijn een actie gestart voor airco in de stadsbussen. De SP in de Nijmeegse gemeenteraad vraagt het college om deze investering te doen in het belang van de veiligheid van reiziger en chauffeur. De afgelopen weken zijn al enkele reizigers onwel geworden en ook voor de chauffeurs zijn dit onveilige arbeidsomstandigheden.

Cor van Norel“De extreme temperaturen in de aardgasbussen zijn gewoon gevaarlijk,” zegt SP-raadslid Cor van Norel. “De nieuwe aardgasbussen zijn namelijk niet voorzien van airco en er kunnen geen raampjes of luiken geopend worden, waardoor de temperatuur in de stadsbussen tot een onaanvaardbare hoogte zijn gestegen. Hierdoor zijn al enkele reizigers onwel geworden en ook voor de chauffeurs zijn dit onveilige arbeidsomstandigheden. Chauffeurs geven aan dat reizigers onnodig op de stopknop drukken, zodat de deuren bij alle haltes even open gaan. Reizigers zijn een actie gestart door pamfletten op te hangen in vele abri's en de oproep om een online petitie te ondertekenen.”

De bussen moeten nog 10 jaar meegaan en volgens de SP is een herhaling van deze onwenselijke en onveilige situatie bij hoge buitentemperaturen te verwachten. Van Norel: “Wat de SP betreft worden alle (stads)bussen alsnog voorzien van full airco. De kosten hiervoor zijn ongeveer 4500 euro per bus (met een afschrijving van 10 jaar is dit 450 euro per bus per jaar). De OR van Novio-Connexxion had gepleit voor full airco, maar dit is niet in het bestek opgenomen. Daarom zijn er dus bussen gekocht zonder deze voorzieningen (en dus goedkoper). Full airco moet dan ook een voorwaarde zijn bij een toekomstige aanbesteding.”

U bent hier