h

Bieb mag niet dupe worden van problemen vorige directeur

18 juni 2010

Bieb mag niet dupe worden van problemen vorige directeur

Op verzoek van de SP heeft wethouder Beerten gisteravond beloofd zijn uiterste best te doen om 97.000 euro te vinden voor de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid. Dat geld is nodig om te voorkomen dat de bibliotheek in acute geldproblemen komt na het vertrek van de vorige directeur.

De vorige directeur van de Nijmeegse bibliotheek lag al jaren overhoop met de politiek over het beleid van de bibliotheek. Afgelopen zomer werd Willems Huberts ook nog eens door zijn personeel beschuldigd van intimidatie. Hierdoor werd zijn positie onhoudbaar, moest er een interim-manager komen en is hij uiteindelijk vertrokken op 1 december. SP gemeenteraadslid Jola van Dijk: November vorig jaar stelde wethouder Kunst na vragen van de SP nog dat zijn vertrek waarschijnlijk geld op zou leveren voor de bibliotheek, omdat tegelijkertijd nog een andere bestuurder vertrokken was. Het tegendeel blijkt waar te zijn.” Behalve de kosten voor de afwikkeling van Huberts ontslag, blijkt de bibliotheek amper nog over financiële reserves te beschikken, en werd de nieuwe directeur bovendien geconfronteerd met een aantal problemen die direct opgelost moeten worden.

De SP maakt zich grote zorgen over deze situatie. Van Dijk: “De bibliotheek, de bezoekers en het personeel mogen niet de dupe worden van Willem Huberts. De politiek stond erbij en keek ernaar, want wethouder Kunst weigerde jarenlang echt in te grijpen. Nu staat de bibliotheek er financieel zeer belabberd voor, en kunnen we niet eisen dat de bieb alle problemen zelf oplost. Daar heeft de bibliotheek simpelweg het geld niet voor, dus zou er nog meer bezuinigd moeten worden en worden de bezoekers en het personeel dus weer de dupe van Huberts.”

Wethouder Beerten erkende gisteren dat de bibliotheek in de problemen zit en zegde toe zijn uiterste best te doen om 97.000 euro te vinden voor de bibliotheek. Van Dijk: “We zijn heel erg blij met de uitgestoken hand van de wethouder. Hiermee wordt een belangrijk deel van het acute probleem van de bieb opgelost. Jammer genoeg komt de bibliotheek ook na deze hulp nog jaarlijks een aanzienlijk bedrag te kort, en op lange termijn wil de wethouder zelfs 600.000 euro per jaar bezuinigen op de bibliotheek. Later dit jaar zal blijken wat de wethouder precies van plan is met de bibliotheek, en zal de SP wederom voor de bibliotheek opkomen.”

SP: Geen afbraak wijkbibliotheken

U bent hier