Opinie: GroenLinks en PvdA maken razendsnel een ruk naar rechts in de stad
Opinie: GroenLinks en PvdA maken razendsnel een ruk naar rechts in de stad
SP-fractievoorzitter Hans van Hooft geeft zijn visie op het coalitieakkoord van het nieuwe Nijmeegse college van GroenLinks, PvdA en D66. Volgens van Hooft is er sprake van een ruk naar rechts en wordt de rekening van de crisis gelegd bij de mensen die het al niet breed hebben. Dit artikel verscheen in de Gelderlander van dinsdag 27 april.
GroenLinks en PvdA maken razendsnel een ruk naar rechts in de stad
De progressieve coalitie in Nijmegen treft de mensen aan de onderkant van de samenleving hard, stelt Hans van Hooft (SP). Hij spreekt van een ruk naar rechts.
Na acht jaar sociaal beleid door SP, Groen Links en PvdA treedt woensdag in Nijmegen een nieuw college aan van GroenLinks, PvdA en D66. Samen bezetten deze partijen 22 van de 39 raadszetels. In hun coalitieakkoord voor de komende vier jaar leggen deze drie partijen de rekening van de crisis eenzijdig neer bij de mensen die eigenlijk geen cent kunnen missen. En waar het vorige linkse college zwaar investeerde in schone en veilige wijken, zet het nieuwe college hier een dikke streep door.
Bij de raadsverkiezingen kwam D66 als grootste winnaar uit de bus. De partij groeide van 2 naar 6 zetels. Als kleinste coalitiepartij komt ze nu ook als winnaar uit de coalitieonderhandelingen. Nijmegen voert komende jaren een groenrechtse koers en neemt daarmee voorlopig afscheid van acht jaar links.
De crisis kost Nijmegen naar schatting 14 miljoen euro aan rijksbezuinigingen, die het nieuwe college grotendeels opvangt door te snijden in de kosten voor ambtenaren en de inhuur van externe medewerkers. De overige 8,5 miljoen aan bezuinigingen zijn vooral nodig voor een flinke belastingverlaging voor grote bedrijven en de groene CO -ambities van de nieuwe coalitie.
Voor grote bedrijven en vastgoedeigenaren is het feest met dit college van burgemeester en wethouders. Alle bedrijven samen krijgen een belastingverlaging van 3,5 miljoen euro. Dat levert een kleine ondernemer in een huurpand hooguit 100 euro per jaar op. De grote jongens als NXP, Electrabel en de universiteit krijgen samen 1,8 miljoen euro cadeau.
En wie gaan dit feestje betalen? Om te beginnen huurders en mensen met een koopwoning tot 4 ton: zij betalen allemaal meer gemeentelijke belasting. Huurders het meest en mensen in een koopwoning wat minder. De gelukkige bezitter van een dure villa kan echter rekenen op lastenverlaging.
Daarnaast gaan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten in de stad meebetalen. Zij worden 47 euro gekort in hun tegemoetkoming voor het eigen risico van de zorgverzekering. De vervoersvoorziening voor gehandicapten wordt verlaagd van 500 naar 400 euro en ook het gratis openbaar vervoer voor ouderen is niet langer gratis. Door de invoering van een eigen bijdrage van 20 euro haakt naar schatting de helft van alle 23.000 ouderen af die nu gratis mogen reizen.
Ouderen en gehandicapten die gebruik maken van de thuiszorg of andere zorgvoorzieningen moeten voortaan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gaan betalen. Samen moeten zij 1 miljoen euro ophoesten; alsof zij voor hun lol afhankelijk zijn van goede zorgvoorzieningen.
Ook mensen met een minimuminkomen betalen de rekening bij dit nieuwe college. De geldterugregeling voor deelname aan sport, sociale- of culturele activiteiten wordt afgeschaft. Dat kost ruim 7.600 minima gemiddeld 69 euro per jaar. Ook werkers in een gesubsidieerde baan zijn niet langer veilig. Binnen een paar jaar wordt driekwart van alle gesubsidieerde banen afgeschaft. Als het niet lukt deze mensen aan een reguliere baan te helpen, dan ‘mogen’ ze aan het werk met behoud van uitkering. Ook op de sociale werkvoorziening (Breed) wordt 1 miljoen euro bezuinigd.
Tenslotte zal iedereen merken dat de Nijmeegse wijken weer gaan verloederen, terwijl juist op dat punt de afgelopen jaren stevige vooruitgang is geboekt. Er wordt 2,4 miljoen bezuinigd op het onderhoud van de openbare ruimte; hetzelfde bedrag dat in de vorige raadsperiode extra is vrijgemaakt om de verloedering tegen te gaan.
Verder is de amateursport de klos: sportclubs moeten samen een half miljoen euro inleveren.
En als klap op de vuurpijl gaat dit college een groot aantal bibliotheekfilialen sluiten. Dat is een forse trendbreuk met het recente verleden, toen Nijmegen nog koerste op uitbreiding van het aantal bibliotheekfilialen.
Wie denkt dat het groen bij dit college in veilige handen is, komt helaas bedrogen uit. GroenLinks wil het natuurgebied Heumensoord verkopen aan waterleidingbedrijf Vitens en Natuurmonumenten. Daarmee geeft ze vrij baan aan Staatsbosbeheer om 300 hectare bos te vernielen om er een kale heidevlakte van te maken. Ironisch genoeg wordt GroenLinks zo verantwoordelijk voor de grootste bomenkap in de Nijmeegse geschiedenis.
Wie de verkiezingsprogramma’s van PvdA en GroenLinks nog eens goed naleest, kan maar tot één conclusie komen: in zes weken tijd zijn twee linkse partijen volledig van kleur verschoten. De vraag is wanneer ze zelf spijt krijgen van dit onversneden rechtse coalitieakkoord.
Hans van Hooft
Fractievoorzitter SP
SP: Nieuwe Nijmeegse coalitie maakt ruk naar rechts
- Zie ook:
- Gemeenteraadsverkiezingen 2010