h

Nijmeegse 'Huisjesmelker van het jaar' gekozen

2 maart 2010

Nijmeegse 'Huisjesmelker van het jaar' gekozen

ROOD, jong in de SP, reikt deze week de trofee voor de slechtste huisbaas van Nijmegen uit. Dhr. Aksoz met onder andere panden aan de Koninginnelaan heeft dit jaar de twijfelachtige eer. Samen met studentenvakbond AKKU vroegen de SP-jongeren studenten naar hun ervaringen met verhuurders. De jaarlijkse verkiezing leverde weer veel klachten op over achterstallig onderhoud, extreme huurprijzen, intimidatie en schimmige contracten. Twintig mensen waren zo ontevreden dat zij hun huisbaas nomineerden.

ROOD-woordvoerder Stijn Vat: "Het is jammer dat er nog steeds huisbazen zijn die misbruik maken van de woningnood onder jongeren, met deze jaarlijkse verkiezing willen we deze wanpraktijken aan het licht brengen."

Financiële problemen aan de kant van de verhuurder lijken de aanleiding te zijn voor het wangedrag van de winnaar. Hoewel de huurders netjes hun huur betaalden, verzuimde de eigenaar om de energierekening te betalen waardoor de bewoners deze maand zonder gas, water en licht komen te zitten. De eigenaar is van plan om de panden te verkopen om zo uit de schulden te komen en schuwt intimidatie daarbij niet. Om de studenten zo snel mogelijk het huis uit te jagen liet hij een agressieve bekende zijn intrek in het pand nemen.

Aan het pand werd jarenlang geen onderhoud gepleegd, ondanks herhaaldelijke beloftes. De staat waarin het pand verkeert illustreert dit; lekkages in de badkamer, het ontbreken van een fornuis in de keuken, vernielde deuren bij de entree en aan brandpreventie is niet gedacht. In de huurcontracten werden dubieuze clausules opgenomen en bewoners die wilden verhuizen zagen hun borg nooit terug

Aan de Huisjesmelkersverkiezing zit normaal gesproken een ludieke prijs verbonden. Of die ook deze keer kan worden uitgereikt is nog maar de vraag. De eigenaar gebruikt meerdere adressen en telefoonnummers. Volgens de huurders is de man nagenoeg niet te bereiken, "behalve als er geen huur wordt overgemaakt, dan staat hij direct op de stoep."

Website van ROOD Nijmegen

U bent hier