h

SP wil betere toekomst voor bibliotheek

28 augustus 2008

SP wil betere toekomst voor bibliotheek

De gemeenteraad heeft gisteravond gesproken over de nieuwe bibliotheekvisie. Hierin wordt het plan beschreven om te werken met één centrale bibliotheek, drie stadsdeelfilialen en een aantal wijkvoorzieningen. Deze laatste categorie heeft een beperkte collectie die met name gericht is op bepaalde doelgroepen. Kinderen tot 14 jaar staan in de nieuwe wijkfilialen altijd centraal, daarnaast richten sommige filialen zich nog op jongeren, ouderen of allochtonen.

In de nieuwe visie worden de bestaande wijkfilialen in Oud-West, Brakkenstein, Bottendaal, Hatert, Neerbosch-Oost en Hengstdal omgebouwd tot kleinere wijkvoorzieningen. In de nieuwe wijkvoorziening zijn volwassenen en jongeren vaak niet meer welkom. Wethouder Kunst en de bibliotheek gaan er van uit dat dit geen enkel probleem is, omdat zij terecht kunnen in de stadsdeelfilialen.

Jola van DijkSP-raadslid Jola van Dijk denkt daar heel anders over. “Bibliotheekfilialen in de wijken zijn erg belangrijk voor de SP, daarom hebben we jarenlang gepleit voor een nieuwe vestiging in Lindenholt. Met deze visie jaag je jongeren en volwassenen uit de bibliotheek en het is maar de vraag of je er meer kinderen bij krijgt. Dat is dus minder bibliotheek voor hetzelfde geld.”

In Oosterhout staat al een wijkbibliotheek met beperkt aanbod. Van Dijk: “Over het aanbod voor volwassenen zijn de Oosterhoutse bibliotheekbezoekers behoorlijk ontevreden. Als straks alle wijkfilialen zo worden, dan betekent dit een forse verschraling van het aanbod.”

Volgens Van Dijk moet de bibliotheekvisie stevig worden aangepast. “We zijn het met de wethouder eens dat kinderen tot 14 jaar de belangrijkste doelgroep zijn. Maar wat ons betreft horen de jongeren tot 18 jaar daar óók bij. Verder moeten er glasheldere doelen worden geformuleerd. Wij zouden er wel voor willen kiezen om meer kinderen en jongeren naar de bibliotheek te trekken, maar de vraag is hoeveel volwassen lezers dat mag kosten. Als we er in elk wijkfiliaal 10 kinderen bij krijgen terwijl je 100 volwassenen kwijtraakt, dan schieten we er niets mee op. Als de cijfers precies omgekeerd liggen, dan willen wij wel meedenken over de nieuwe wijkvoorziening. Zoals de plannen er nu bij liggen, worden de wijkfilialen alleen maar uitgekleed. Daar gaan we zeker niet mee akkoord. Wij zetten vol in op een mooie toekomst voor de bibliotheek, maar wel met bloeiende wijkfilialen.”

Op 10 september praat de gemeenteraad verder over de bibliotheekvisie.

U bent hier